Actualitate, Externe

Biden s-a răzgândit și cere investigarea originii SARS-Cov-2 

Președintele Joe Biden a ordonat miercuri oficialilor americani din domeniul serviciilor de informații să își „dubleze” eforturile pentru a investiga originile pandemiei COVID-19, inclusiv orice posibilitate ca pista să ducă la un laborator chinez, conform Yahoo News.

După luni de zile în care a minimalizat această posibilitate ca fiind o teorie marginală, administrația Biden se alătură presiunii mondiale pentru ca China să fie mai deschisă în legătură cu epidemia, cu scopul de a evita plângerile Partidului Republican, care se plânge că președintele nu a fost suficient de dur, precum și de a folosi această ocazie pentru a face presiuni asupra Chinei cu privire la presupusa obstrucție.

Biden a cerut agențiilor de informații americane să prezinte un raport în termen de 90 de zile. El a cerut laboratoarelor naționale americane să ajute la anchetă și comunității de informații să pregătească o listă de întrebări specifice pentru guvernul chinez. El a cerut Chinei să coopereze cu anchetele internaționale privind originile pandemiei.

Republicanii, inclusiv fostul președinte Donald Trump, au promovat teoria potrivit căreia virusul a apărut în urma unui accident de laborator și nu în mod natural, prin contactul oamenilor cu un animal infectat în Wuhan, China. Într-o declarație, Biden a declarat că majoritatea comunității de informații s-a „coagulat” în jurul acestor două scenarii, dar „nu cred că există suficiente informații pentru a evalua că unul dintre ele este mai probabil decât celălalt”. El a arătat că două agenții înclină spre legătura cu animalele și „una înclină mai mult spre” teoria laboratorului, „fiecare cu încredere scăzută sau moderată”.

 

„Statele Unite vor continua, de asemenea, să lucreze cu parteneri de aceeași părere din întreaga lume pentru a face presiuni asupra Chinei să participe la o anchetă internațională completă, transparentă și bazată pe dovezi și să ofere acces la toate datele și dovezile relevante”, a declarat Biden.

Declarația sa a venit după săptămâni în care administrația s-a străduit să evite discuțiile publice despre teoria scurgerii de informații din laborator și a sugerat în privat că aceasta este neverosimilă. Biden a menținut totuși posibilitatea ca o concluzie fermă să nu fie niciodată atinsă, având în vedere refuzul guvernului chinez de a coopera pe deplin cu investigațiile internaționale.

„Eșecul de a trimite inspectorii noștri pe teren în acele prime luni va împiedica întotdeauna orice investigație privind originea COVID-19”, a spus el.

Oficialii administrației continuă să nutrească îndoieli puternice cu privire la teoria scurgerii din laborator. Mai degrabă, ei consideră că refuzul Chinei de a coopera în cadrul anchetei – în special în cazul unui lucru de o asemenea amploare – este emblematic pentru alte acțiuni iresponsabile pe scena mondială.

În privat, oficialii administrației spun că rezultatul final, dacă va fi cunoscut vreodată, nu va schimba nimic, dar remarcă faptul că obstrucționarea Chinei este acum expusă pentru ca lumea să vadă. Departamentul de Stat, care a pus capăt unei anchete din epoca Trump privind teoria laboratorului chinez în această primăvară, a declarat că a continuat să coopereze cu alte agenții guvernamentale și a presat China să coopereze cu lumea.

„Poziția Chinei, conform căreia, partea lor în această anchetă este completă, este dezamăgitoare și în dezacord cu restul comunității internaționale care lucrează în mod colaborativ în toate domeniile pentru a pune capăt acestei pandemii și pentru a îmbunătăți securitatea sanitară globală”, a declarat purtătorul de cuvânt Ned Price.

Cercetările privind originile virusului sunt extrem de importante, a declarat Arinjay Banerjee, virusolog la Organizația pentru vaccinuri și boli infecțioase din Saskatchewan, Canada, deoarece: „Dacă nu știi de unde provine, cum îl vei împiedica să se răspândească din nou?”.

Sursa: ActiveNews

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile