Actualitate, Externe

Comandantul misiunii SUA-NATO din Afganistan își dă demisia după retragerea trupelor

Șeful trupelor americane și NATO din Afganistan, generalul Austin „Scott” Miller, își va anunța luni demisia din această poziție, într-un gest simbolic care va marca sfârșitul retragerii militare din această țară, scrie NBC News, citând oficiali din Departamentul american al Apărării. El avertiza recent că, după retragerea trupelor străine din Afganistan, țara se poate îndrepta către un război civil.

Generalul Austin „Scott” Miller este la comanda trupelor coaliției din Afganistan din august 2018, mai mult decât oricare din predecesorii săi.

El îi va preda comanda forțelor SUA din Afganistan șefului Comandamentului Central SUA, generalul de marină Frank McKenzie. Ca șef al Comandamentului Central, acesta are deja autoritate asupra Afganistanului și a altor țări vecine și va continua să lucreze de la cartierul general din Tampa, Florida, și de la cel din baza aeriană Al Udeid din Doha, Qatar.

Administrația Biden a anunțat în aprilie că trupele SUA se vor retrage din Afganistan până pe 11 septembrie, însă acest lucru s-a petrecut mult mai repede.

Statele Unite aveau între 2.500 și 3.500 de militari în Afganistan când a fost anunțată retragerea, iar peste 90% din personal și echipamentul militar au părăsit țara până la începutul lunii iulie.

După încheierea oficială a misiunii militare pe 31 august, SUA va menține circa 650 de militari în Kabul, pentru a asigura securitatea ambasadei, și alte câteva sute pentru securitatea aeroportului internațional Hamid Karzai International.

Generalul Miller este așteptat să se pensioneze, au spus trei oficiali citați de NBC.

El avertiza la sfârșitul lunii iunie că Afganistanul riscă să alunece într-un război civil după retragerea trupelor străine.

„Războiul civil este cu siguranță o cale care se întrevede dacă lucrurile continuă în direcția în care se desfășoară acum. Întreaga lume ar trebui să fie îngrijorată”, a adăugat el.

Miller i-a acuzat pe talibani că nu reduc violențele, așa cum s-au înțeles în cadrul acordului cu SUA.

Sursa: digi24

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile