Actualitate

Cum afectează tensiunile militare dintre Rusia și Ucraina livrările de gaze în Uniunea Europeană

Uniunea Europeană ia în calcul o serie de discuții cu partenerii săi în ceea ce privește probabilitatea creșterii livrărilor de gaze în spațiul comunitar.

Kadri Simson, comisarul pentru Energie, a făcut afirmația după întâlnirea de sâmbătă avută cu miniștii europeni ai energiei, reiterează agenția Reuters, citată de news.ro.

Moscova neagă ipoteza manipulării livrărilor de gaze, asta după ce europenii încep să resimtă o criză a aprovizionării cu energie. Acestui fenomen îi este atribuit drept cauză de către Europa, insuficientele livrări realizate din Rusia, ceea a dus la creșterea prețurilor la energie.

Liderii europeni discută despre o incertitudine pe piața energiei, creată pe fondul crizei din Ucraina.

“Mesajul meu este că Europa are o infrastructură de gaze solidă, bine diversificată şi rezistentă şi proceduri clare de solidaritate în caz de urgenţă. Dar trebuie să rămânem extrem de vigilenţi, să ne îmbunătăţim pregătirea pentru riscuri şi să consolidăm solidaritatea între statele membre”, a spus Simson în cadrul reuniunii de la Amiens.

Comisarul pentru Energie european a înaintat o propunere a Comisiei care ar avea drept scop revizuirea normelor privind furnizarea de gaze, astfel încât să existe o cooperare între state privind stocarea gazelor.

”Obiectivul este de a permite o utilizare mai eficientă a capacităţilor de stocare şi de a asigura niveluri adecvate de stocare a gazelor. Dar… singura soluţie durabilă pentru dependenţa noastră de combustibilii fosili… este să finalizăm tranziţia verde”, a spus Simson.

Germania este direct implicată în această criză, căci săptămâna aceasta cancelarul Olaf Scholz a afirmat că țara sa este pregătită să discute pe marginea blocării aprobării conductei Nord Stream 2, cea care era programată să transporte gaz rusesc pe teritoriul german, ocolind Ucraina în eventualitatea unui conflict cu Rusia.

 

Sursa: EVZ 

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile