Actualitate

Cum explică Arafat prelungirea restricțiilor: Și celelalte state au făcut la fel!

Întâmpinarea făcută în instanță de Raed Arafat, la solicitarea anulării Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) de la 1 iulie, este absolut halucinantă. Arafat spune că a prelungit restricțiile pentru că s-a aliniat la măsurile luate de celelalte guverne europene. Totodată, este invocat pericolul variantei Delta, care, în opinia CNSU, va face ravagii până în septembrie.

Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept, prin avocatul Elena Radu, a atacat în instanță Hotărârea CNSU nr.43/2021, invocând faptul că măsurile de limitare a drepturilor și libertăților nu se justifică în actualul context epidemiologic, când epidemia a ajuns la final. Hotărârea, care privește aprobarea listei țărilor cu risc epidemiologic ridicat, criteriile pe baza cărora se stabilesc acestea, precum și a regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor care sosesc din acestea în România, a fost adoptată pentru punerea în aplicare a cadrului european pentru eliberarea, verificarea și acceptarea certificatului digital al UE privind Covid pentru a facilita libera circulație pe durata pandemiei Covid-19, susține Raed Arafat în întâmpinarea transmisă instanței. Totodată, hotărârea are la bază și propunerile formulate în cadrul ședințelor Grupului de Suport Tehnico-Științific.

Grupul anonimilor

Potrivit documentului prezentat instanței, Grupului de Suport Tehnico-Științific este format dintr-o armată de anonimi, creându-se senzația că la decizie au pus umărul foarte mulți specialiști și pasându-se sau disipându-se, astfel responsabilitatea. ”Grupul are ca scop monitorizarea alertelor internaționale emise de OMS și a stării de pericol pe care o generează pe teritoriul României, gestionarea și coordonarea intervențiilor, instruirea personalului competent, în scopul prevenirii și controlul bolilor cu potențial foarte ridicat de transmitere și răspândire pe teritoriul României”, se specifică în întâmpinare. Grupul de suport este constituit din reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătății, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Transporturilor, Ministerului Educației Naționale și structurilor subordonate, medici specialiști epidemiologi, infecționiști, experți, specialiști, consultanți, reprezentanți ai unor instituții medicale/de cercetare, instituții/servicii publice etc cu atribuții în domeniu. Grupul de suport tehnico-științific funcționează ca organism de suport tehnic al Comitetului Național pentru Situații de Urgență, sens în care hotărârile acestuia sunt supuse spre aprobare CNSU, se mai arată în întâmpinare.

Vine apocalipsa

Secretarul de stat Raed Arafat justifică emiterea hotărârii atacate în instanță prin opiniile membrilor grupului de suport tehnic, care au previzionat ”apocalipsa”, deși asistăm la o scădere continuă a cazurilor Covid. ”În cadrul ședințelor Grupului, membrii grupului de suport au fost consultați cu privire la modul în care previzionează că se va manifesta virusul până în luna septembrie 2021 în contextul apariției noilor tulpini ale virusului și s-a precizat că, potrivit studiilor existente în prezent, se estimează că tulpina Delta va deveni dominantă până în toamnă, generând un număr crescut de îmbolnăviri, în proporție de 70%”, susține Raed Arafat. Confuzia dintre tulpină și variantă este o greșeală grosolană a specialiștilor, având în vedere că apariția unei noi tulpini ar însemna inutilitatea vaccinurilor existente pe piață la ora actuală. ”Deși numărul noilor cazuri de infectare cu virusul SARS-Cov-2 este în scădere, situația epidemiologică rămâne în continuare de natură a fi atent observată, astfel, chiar dacă se justifică anumite măsuri de relaxare, acestea trebuie să fie luate gradual, cu precauție, cu atât mai mult cu cât noile variante ale virusului se dovedesc a fi mai agresive și cu o transmisibilitate mai crescută. În plus, campania de vaccinare împotriva virusului SARS-Cov-2 are o contribuție semnificativă la reducerea numărului de noi infectări. De asemenea, măsurile propuse se aliniază celor propuse de guvernele celorlalte state europene”, arată Raed Arafat.

Sursa: Claudia Marcu / ActiveNews

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile