Actualitate

Danileț atacat de USR. Totul a început de la studenții exmatriculați pentru că au copiat

Judecătorul Cristian Danileț, de la Tribunalul Cluj, a cerut ca studenții care au fost exmatriculați de la Facultatea de Drept a Universității București, pe motiv că au copiat la examene, faptă înțeleasă ca fraudă, să nu mai poată candida în viața lor la admitere. Cei de la USR Tineret îl atacă, revolta fiind dusă în spațiul online.

„Justiție colectivă”

Tinerii USR numesc acest act „justiţie colectivă, demnă de tribunalele anilor 50″, după ce Danileț a făcut o postare pe pagina personală de Facebook, în care scria: „După ce am citit anumite comentarii și postări ale unor tineri, cred că sancțiunea adecvată ar fi una singură: interdicția pe viață de a mai candida la Drept. Drept și furt nu pot exista în aceeiași casă”.

Atacul a izbucnit de la „nevoia de pedepsire a 45 de studenți de la Facultatea de Drept a Universității din București, acuzați de fraudă la examene.”, spun USR-știi. Ei adaugă în contextul în care judecătorul felicită decizia de exmatriculare a elevilor că: „rolul justiției este acela de a reabilita și de a reforma indivizii pentru a-i aduce pe calea unui comportament prosocial, și nicidecum pedepsirea cu duritate de dragul imaginii publice. Sau de dragul ascunderii mizeriei sub preș.”

„Țapi ispășitori”

Tinerii fac o comparație între deciziile luate la ora actuală și Evul Mediu. „Execuțiile publice sunt o rămășită medievală demnă de regimurile absolute sau teocratice. Un stat european modern nu poate exista decât cu un braț al legii aplecat spre reformă, reabilitare și prevenție. Țapi ispășitori caută doar dictatorii și autoritarii.”

Mai mult, aceștia susțin că magistrații au fost formați „în spiritul cruzimii și răzbunării”. Totodată, adaugă că „reprezentanții statului trebuie să promoveze un discurs responsabil și moderat, care să țină cont de cele mai noi descoperiri din domeniul științelor penale și să fie conștienți de rezultatele empirice de care se bucură conceptul de justiție restaurativă.”

Atac direct la judecător

În mesajul postat pe rețeaua de socializare Facebook, USR Tineret face un atac direct și scrie că: „România nu își mai permite generații de judecători cu ochelari de cal care să aplice legea, dar să ignore justiția”.

Danileț declară că așteaptă ca și celelalte facultăți de drept din țară să ia aceleași decizii, deoarece: „Dacă școala de drept însăși nu este fermă cu privire la valorile dreptății și echității, justiția nu se poate înfăptui în societate.”

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile