Actualitate, Politic

Ne părăsește Iohannis? În cărți pentru șefia NATO

Klaus Iohannis ar  fi în cărți pentru șefia NATO, susține publicația Politico. Jurnaliștii citați de defensromania.ro fac o analiză plecând de la faptul că mandatul lui Jens Stoltenberg la șefia NATO expiră în septembrie 2022. În acest context se vehiculează deja câteva nume care ar putea fi la cârma celei mai puternice alianțe militară din istorie. 

România, al doilea furnizor de informații către NATO

Jens Stoltenberg, fost prim ministru al Norvegiei, conduce NATO din toamna anului 2014. O analiză a celor de la Politico încearcă să anticipeze cine va fi noul secretar general după 2022. Un anunț oficial e așteptat la summitul NATO de la Madrid de anul viitor.

În acest context, analiza indică faptul că deși mulți consideră că e timpul ca NATO să fie condus de o femeie, nu e exclusă varianta ca un lider din Est să preia frâiele Alianței. Acest lucru ar fi un semnal cât se poate de direct Federației Ruse. E adevărat că și zona baltică se află tot în aceeași situație.

Klaus Iohannis, în cărți

Bifând condițiile menționate mai sus, sunt câteva nume care sunt favorite, potrivit sursei citate. E vorba de Dalia Grybauskaite, fostă președintă a Lituaniei și Kersti Kaljulaid, actuala președinte a Estoniei. Un alt nume e Kolinda Grabar-Kitarovic, fosta președintă a Croației.

Dar, scrie Politico, din Est vine și Klaus Iohannis. Iar țara noastră este unul din membrii care au atins pragul de 2% din PIB pentru Apărare și un pilon esențial în Flancul Estic.

În prezent secretarul general adjunct al NATO este Mircea Geoană. Diplomatul este românul cu cea mai înaltă funcție la nivel european.

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, cunoscută și ca Alianța Atlanticului de Nord, este o alianță politico-militară ce reunește 30 de țări din Europa și America de Nord.

Sursa: Cotidianul.ro 

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile