Actualitate

Nereguli la achiziții făcute în pandemie: Ministerul Sănătății condus de Nelu Tătaru și IGSU, aflat în subordinea lui Raed Arafat, reclamate de Curtea de Conturi la DNA

Curtea de Conturi a sesizat Direcția Națională Anticorupție pentru posibile nereguli la achiziții făcute în primul an al pandemiei de Ministerul Sănătății. Instituția, condusă pe atunci de Nelu Tătaru, este acuzată de abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals, iar prejudiciul este estimat la 2.875.160 lei. Curtea de Conturi a sesizat, de asemenea, la DNA două posibile fapte de abuz în serviciu și la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, structură aflată în subordinea Departamentului pentru Situații de Urgență, condus de Raed Arafat. Prejudiciile în acest caz sunt estimate la 10.931.460 lei, respectiv 4.272.180 lei.

Sesizările transmise de Curtea de Conturi către Direcția Națională Anticorupție:

Ministerul Sănătății – Abuz in serviciu, fals intelectual, uz de fals.

Prejudiciu estimat – 2.875.160

Organul de urmărire penală sesizat: DNA

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență IGSU – Abuz in serviciu

Prejudiciu estimat – 10.931.460

Organul de urmărire penală sesizat: DNA

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență IGSU – Abuz in serviciu.

Prejudiciu estimat – 4.272.180

Organul de urmărire penală sesizat: DNA

Curtea de Conturi a reclamat, de asemenea, și Compania Națională Unifarm, atât la DNA, cât și la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1:

Compania Națională Unifarm SA – Abuz in serviciu, fals intelectual, uz de fals.

Prejudiciu estimat – 319.807.361

Organul de urmărire penală sesizat: DNA

Compania Națională Unifarm SA – Art.64 din Legea nr.94/1992, republicată (Nerecuperarea prejudiciilor, ca urmare a nedispunerii și a neurmăririi de conducerea entității a măsurilor transmise de Curtea de Conturi, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.)

Prejudiciu estimat – 536.756

Organul de urmărire penală sesizat: Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București

Sesizările au la bază un raport de anul trecut al Curții de Conturi

Sesizările au fost anunțate public acum de Curtea de Conturi, însă au la bază un raport publicat de instituție în vara anului trecut, intitulat „Gestionarea resurselor publice în perioada stării de urgență”.

În raportul respectiv se arăta că Ministerul Sănătății a plătit în perioada stării de urgență suma de 1.696 mii lei pentru achiziții directe (truse de detecție COVID-19, truse de recoltare și transport, monitoare semne vitale și modul cardiac, paturi ATI, ventilatoare ATI).

În ceea ce privește achizițiile făcute de Ministerul Sănătății prin UNIFARM, raportul Curții de Conturi constata o serie de „abateri, nereguli, erori și deficiențe”

Au existat neconcordanțe și nereguli în documentele întocmite aferente Contractelelor de furnizare medicamente și materiale sanitare specifice combaterii pandemiei cu coronavirus încheiate de CN UNIFARM SA cu Ministerul Sănătății.

Concluzia care se desprinde din cele prezentate este că resursele financiare ale CN UNIFARM SA, care constau în credite contractate special pentru starea de urgență, în vederea achiziționării de produse specifice combaterii pandemiei cu coronavirus, au fost gestionate defectuos, atât prin efectuarea unor achiziții de echipamente și materiale sanitare de la firme intermediare, la prețuri supraestimate, cât și prin efectuarea de plăți în avans, Compania nu a asigurat corespunzător și urgent rețeaua sanitară cu produse specifice combaterii pandemiei cu coronavirus.

( Sursa: HotNews.ro)

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile