Actualitate, Politic

PNRR-ul, respins de Comisia Europeană

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), pe care țara noastră l-a depus zilele trecute la Bruxelles, a fost trimis înapoi României cu zeci de observații din partea Comisiei Europene.

Liderii europeni sunt nemulțumiți de Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, pentru care a adus numeroase critici. Un exemplu este că România a cerut bani prin PNRR pentru a renova secţiile de Terapie Intensivă pentru nou-născuţi.

Sumele diferă de la un document la altul

Un alt reproş adus PNRR-ului depus de România este că nu corespund datele din documentele Excel cu cele din documentele Word pentru anumite proiecte. Se pare că în documentul Word trimis de România se cer 80 de milioane de euro pentru asta, dar în documentul Excel anexat aceluiaşi proiect suma finală este de 71 de milioane de euro.

S-a depus cerere pentru finanţarea unui spital nou, doar că suma diferă de la un document la altul. Într-unul sunt ceruţi 570 de milioane de euro, iar în altul 517 milioane de euro.

CE cere documente justificative de cost pentru mai multe subcapitole

La capitolul „Scheme de ajutor de stat pentru tehnologiile viitorului”, CE spune că nu pot fi calculate costuri exacte, pentru că nu se oferă date suficiente. La subcapitolul Research, Dezvoltare şi Inovare nu este oferită de fiecare dată sursa informațiilor. La alte capitole, precum Turismul şi Fondul pentru Tranziţie Verde şi Digitală, nu sunt justificări pentru costuri.

De asemenea, la Şcolile Verzi au fost date costuri estimative din piaţă, când, de fapt, ar fi trebuit să fie folosite, ca toate celelalte state ce au aplicat, costuri standard naţional.

Comisia Europeană urmează să dea săptămâna viitoare undă verde primelor planuri de relansare economică naţionale finanţate de către Uniunea Europeană împotriva consecinţelor economice ale pandemiei COVID-19, a anunţat marţi preşedinta CE Ursula von der Leyen.

Sursa: National.ro

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile