Actualitate, Externe

Președintele Joe Biden a început, miercuri, 9 iunie, prima sa călătorie în străinătate de la preluarea mandatulu: cu un avertisment pentru Putin

Președintele Joe Biden a început, miercuri, 9 iunie, prima sa călătorie în străinătate de la preluarea mandatului, salutând angajamentul neclintit al Americii față de alianța NATO și avertizând Rusia că se expune la consecințe „robuste și semnificative” dacă se angajează în activități dăunătoare.

Vorbind în fața a aproximativ 1.000 de militari și familiile acestora, la baza aeriană Mildenhall (Marea Britanie), Biden a declarat că va transmite un mesaj clar președintelui rus Vladimir Putin atunci când se vor întâlni, săptămâna viitoare, după summituri separate cu liderii NATO, G7 și UE.

„Nu căutăm să intrăm în conflict cu Rusia”, a declarat președintele democrat la începutul vizitei sale de opt zile în Europa. „Vrem o relație stabilă și previzibilă. Dar am fost clar: Statele Unite vor răspunde într-un mod robust și semnificativ dacă guvernul rus se angajează în activități dăunătoare”.

Biden s-a declarat că este hotărât să reconstruiască legăturile transatlantice și să reformuleze relațiile cu Rusia, după patru ani dificili sub conducerea fostului președinte republican Donald Trump, a cărei politică de a impune tarife europenilor și de a se retrage din diverse tratate au tensionat relațiile cu principalii aliați ai SUA.

Biden a declarat reporterilor, în timp ce pleca în Europa, că obiectivele sale sunt „întărirea alianței, clarificându-i lui Putin și Chinei că Europa și Statele Unite sunt apropiate”.

Întâlnirea cu Putin, la 16 iunie, la Geneva, este punctul culminant al turneului președintelui democrat, o ocazie de a comunica îngrijorările Washingtonului direct liderului de la Kremlin, cu privire la dosare ca atacurile cu viruşi de tip ransomware provenind din Rusia, agresiunea Moscovei împotriva Ucrainei şi o serie de alte probleme.

 

Sursa: National

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile