Actualitate

România vinde vaccin anti-Covid! Un milion de doze Pfizer pentru Danemarca

România a ajuns la un surplus de doze de vaccin anti-COVID, din cauza interesului scăzut al populației pentru vaccinare. Din acest motiv, autoritățile au cerut suspendarea livrării unor loturi. De asemenea, România va vinde vaccin anti-Covid-19 mai multor ţări din Europa.

O astfel de țară este Danemarca, care va cumpăra 1 milion de doze de la România, la prețul de achiziție stabilit de UE. „Avem aceste statistici. O parte dintre doze au fost exportate. Nu dintre cele care urmau să expire acum pe 30, poate şi din cele care urmau să expire acum pe 30, dar există o analiză a tuturor, avem un contact cu mai multe ţări pentru a exporta, pentru a dona.

În fiecare zi primim cereri. Ştiţi foarte bine că în Danemarca o să trimitem mai multe. În Danemarca vindem. Vindem în mai multe ţări. Cred că un milion de doze în Danemarca. Ministerul Sănătăţii are toate cifrele”, a spus Florin Cîţu la Digi 24.

El a precizat că este vorba de vaccin Pfizer, care va fi vândut la preţul de achiziţie. „Când a fost făcută strategia pentru UE, toate ţările au avut aceeaşi strategie. S-au contractat mai multe pentru că trebuia să ajungem în acelaşi moment în care vindeam în alte ţări şi strategia este de a vinde la preţul de achiziţie”, a afirmat premierul.

Unele centre de vaccinare își vor suspenda activitatea

Totodată, Cîţu a susținut că ţinta principală – aceea de a elimina pandemia – a fost atinsă, chiar dacă ţintele de vaccinare anunţate în repetate rânduri nu s-au atins. „Am atins cea mai importantă ţintă. Ştiţi foarte bine că ieri în Bucureşti nu a fost niciun caz în 24 de ore. Ţinta vaccinului este aceea de a elimina pandemia şi ţinta este atinsă”, a afirmat oficialul.

În iunie în țara noastră ar fi urmat să ajungă peste 7 milioane de doze de vaccin, potrivit calendarului convenit cu Comisia Europeană, dar vor fi livrate, la solicitarea autorităților române, doar aproximativ 2,6 milioane de doze.

Din cele aproape 15 milioane de doze de vaccin primite, România a folosit până acum 60%, astfel că există riscul ca serul să iasă din termenul de valabilitate. Tot din cauza interesului scăzut pentru vaccinare, unele centre de vaccinare vor fi închise.

 

Sursa: national.ro

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile