Actualitate, Externe

Rusia trimite tancuri la granița cu Afganistan, după retragerea americanilor

Unităţi de tancuri ruse cu baza în Tadjikistan au sosit marţi, pe un poligon la frontiera cu Afganistanul, pentru manevre militare în august, pe fondul ofensivei de amploare a talibanilor împotriva forţelor afgane.

Kremlinul a anunțat efectuarea mai multor exerciții militare în contextul tensiunilor regionale generate de ofensivele talibanilor și de retragerea SUA din regiunea afgană. Potrivit experților, luptătorii talibani au făcut progrese majore în timp ce forțele SUA se retrag după 20 de ani de război. Situația ridică probleme securității Moscovei, care se teme că refugiații ar putea fi împinși în perimetrul Asiei Centrale, iar flancul său defensiv sudic ar putea fi destabilizat.

Afganii s-au refugiat în Tadjikistan

Rămaşi fără sprijin american, soldaţii afgani au opus o rezistenţă mai degrabă palidă. Peste o mie dintre ei s-au refugiat la începutul lui iulie în Tadjikistan, țara asiatică mobilizând 20.000 de rezervişti. Echipajele de tancuri de la baza militară rusă din Tadjikistan, cea mai mare din străinătate, au încheiat o călătorie de 200 km (124 de mile) către o zonă militară lângă granița afgană.

Aplicațiile vor avea loc în perioada 5-10 august la un alt poligon, Harb-Maidon, situat mult mai aproape de graniță, urmând ca la ele să mai participe forțe tadjice și uzbece. Rusia a anunțat, de asemenea, că va organiza manevre militare comune cu Uzbekistanul la poligonul uzbec Termez, situat de asemenea în apropierea frontierei afgane, în perioada 30 iulie – 10 august.

Rusia va interveni doar în caz de urgență

În timpul desfășurării, echipajele tancurilor T-72 au practicat protejarea convoaielor și respingerea focului inamic, a raportat TASS. „La sosirea la distanță, echipajele au început să își stabilească pozițiile și să asigure acoperirea vehiculelor de luptă”, se menționează într-un comunicat al agenției oficiale ruse.

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a precizat anterior că Rusia va interveni în Afganistan doar în cazul în care ostilitățile din această țară se vor extinde peste granițe, afectând securitatea partenerilor săi, potrivit Antena 3.

Sursa: evz.ro

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile
0
Spune-ți si tu părerea.x