Actualitate, Economic, Politic

„Sancțiunile rusești” distrug economia europeană – Rusia va întrerupe livrările de gaz către Europa

Rusia a anunțat că va întrerupe livrările de gaze către Europa începând de miercuri, ceea ce reprezintă o lovitură pentru țările care au sprijinit Ucraina, în momentul în care existau speranțe că presiunile economice ar putea scădea după ce Rusia a acceptat să permită Ucrainei să exporte cereale.

Primele nave din Ucraina ar putea pleca în câteva zile, conform unui acord convenit vineri, a declarat ONU, în ciuda unui atac cu rachete rusești asupra portului ucrainean Odesa în weekend, scrie Reuters, informează Mediafax.

Creșterea costurilor energiei și amenințarea foametei cu care se confruntă milioane de oameni din țările mai sărace arată cum cel mai mare conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, aflat acum în a șasea lună, are un impact mult dincolo de Ucraina.

Marți, armata ucraineană a raportat că Rusia a lansat rachete de croazieră în sud și că forțele ucrainene au lovit ținte inamice. Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii în afara orelor de program.

Președintele Vladimir Putin a avertizat Occidentul la începutul acestei luni că sancțiunile riscă să declanșeze creșteri uriașe ale prețurilor energiei la nivel mondial.

Gigantul energetic rus Gazprom, citând instrucțiunile unui organism de supraveghere a industriei, a declarat luni că fluxurile de gaz către Germania prin conducta Nord Stream 1 vor scădea la 33 de milioane de metri cubi pe zi începând de miercuri.

Aceasta reprezintă jumătate din fluxurile actuale, care sunt deja la doar 40% din capacitatea normală. Înainte de război, Europa importa din Rusia aproximativ 40% din gazul și 30% din petrolul folosit.

Kremlinul spune că întreruperea gazului este rezultatul unor probleme de întreținere și al sancțiunilor occidentale, în timp ce Uniunea Europeană a acuzat Rusia de șantaj energetic.

Germania a declarat că nu vede niciun motiv tehnic pentru ultima reducere.

Adăugând la îngrijorările pe frontul energetic, compania de stat ucraineană de operare a conductelor a declarat că Gazprom a crescut brusc, fără o notificare prealabilă, presiunea într-o conductă care traversează Ucraina pentru a livra gazul rusesc în Europa.

Astfel de vârfuri de presiune ar putea duce la situații de urgență, inclusiv la deteriorarea conductelor, iar operatorii de conducte sunt obligați să se informeze reciproc cu privire la acestea în avans, a precizat compania ucraineană. Gazprom nu a putut fi contactată imediat pentru comentarii.

Gazprom estimase că a furnizat luni 41,7 milioane de metri cubi (mcm) prin conducta respectivă, față de 41,2 mcm cu o zi înainte.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy a avertizat că Kremlinul duce un „război deschis al gazelor” împotriva Europei.

Politicienii din Europa au declarat în repetate rânduri că Rusia ar putea întrerupe gazele în această iarnă, o măsură care ar împinge Germania în recesiune și ar afecta consumatorii deja marcați de inflația în creștere.

Moscova spune că nu este interesată de o întrerupere completă a livrărilor de gaze către Europa.

Înainte de invazie și de sancțiuni, Rusia și Ucraina reprezentau aproape o treime din exporturile globale de grâu.

Oficialii din Rusia, Turcia, Ucraina și ONU au convenit vineri că nu vor fi atacate navele comerciale care se deplasează prin Marea Neagră spre strâmtoarea Bosfor din Turcia și apoi spre piețe.

Moscova a spus că acordul nu va avea de suferit în urma unui atac rusesc asupra Odesa sâmbătă, spunând că acesta a vizat doar infrastructura militară.

Casa Albă a declarat că atacul a pus sub semnul întrebării credibilitatea Rusiei și că urmărește îndeaproape pentru a vedea dacă angajamentele vor fi îndeplinite.

„De asemenea, vom continua să explorăm în mod activ alte opțiuni cu comunitatea internațională pentru a crește exporturile Ucrainei prin rute terestre”, a precizat aceasta.

Flota rusă din Marea Neagră a blocat exporturile de cereale din Ucraina de la invazia Moscovei din 24 februarie. Moscova dă vina pe sancțiunile occidentale pentru încetinirea exporturilor sale de alimente și îngrășăminte și pe Ucraina pentru că a minat căile de acces către porturile sale.

Conform acordului de vineri, piloții vor ghida navele pe canale sigure prin câmpurile de mine.

Un oficial guvernamental ucrainean a declarat că speră ca primul transport de cereale să poată fi efectuat din Chornomorsk în această săptămână, iar transporturile din alte porturi în termen de două săptămâni.

Zelenskiy a fost ferm convins că schimburile comerciale vor fi reluate: „Vom începe să exportăm și vom lăsa partenerii să se ocupe de securitate”, a spus el.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov, aflat într-un turneu în țările africane, a declarat că nu există bariere în calea exportului de cereale și că nimic din acord nu împiedică Moscova să atace infrastructura militară.

De asemenea, Kremlinul a declarat că Națiunile Unite trebuie să se asigure că restricțiile privind exporturile de îngrășăminte și alte exporturi rusești au fost ridicate pentru ca acordul privind cerealele să funcționeze.

Cu armele occidentale care îi sprijină pe ucraineni, forțele lui Putin progresează lent, dar se crede că se pregătesc pentru o nouă ofensivă în est.

Ucraina a declarat luni că forțele sale au folosit sistemele de rachete HIMARS furnizate de SUA pentru a distruge 50 de depozite de muniție rusești de când a primit armele luna trecută.

Rusia nu a comentat, dar Ministerul Apărării a declarat că forțele sale au distrus un depozit de muniție pentru sistemele HIMARS.

 

Sursa: stiripesurse.ro 

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile