Actualitate, Politic

Scandalul DeleteGate: Mesajele dintre Ursula von der Leyen și președintele Pfizer au DISPĂRUT

Comisia Europeană a recunoscut că mesajele pe care Ursula von der Leyen le-a schimbat cu CEO-ul companiei Pfizer, Albert Bourla, în legătură cu contractul de miliarde de euro pentru vaccinuri au dispărut.

Într-o scrisoare trimisă miercuri de comisarul UE pentru Justiție, Vera Jourova, către ombudsmanul european, Emily OReilly, se arată:

„Comisia este în măsură să confirme că cercetările întreprinse de cabinetul președintei în căutarea mesajelor relevante corespunzând cererii de acces la documente nu au dat nici un rezultat.”

Mesajele între Von der Leyen și Bourla au fost schimbate pe fondul negocierilor pentru încheierea contractului-mamut pentru 1,8 miliarde de doeze de vaccinuri, anunțat în luna mai 2021.

Von der Leyen a recunoscut într-o declarație pentru New York Times că negocia contractul cu Bourla prin SMS.

După ce unui ziarist i s-a răspuns negativ la cererea de a avea acces la mesaje, o investigație întreprinsă de ombudsman a descoperit că nu a existat nici un efort din partea Comisiei de a găsi mesajele.

Ulterior, Comisia a declarat că nu a considerat că SMS-urile intrau sub incidența regulilor UE privind transparența, deoarece mesajele „au o viață scurtă”.

Scandalul, botezat „DeleteGate”, a determinat-o pe Emily OReilly să acuze Comisia de „proastă administrare” și i-a cerut acesteia să caute din nou mesajele.

Jourova susține în scrisoarea către OReilly că SMS-urile nu s-ar mai afla în posesia lui Von der Leyen și că „din cauza vieții lor scurte și a naturii lor efemere, SMS-urile și mesajele instant nu conțin în general informații importante legate de politici, activități și decizii ale Comisiei”.

Reacționând la această scrisoare, Emily OReilly a declarat că „este problematică din mai multe puncte de vedere”.

Obudsmanul a refuzat totuși să comenteze mai mult, în așteptarea unui raport care să rezume rezultatele anchetei și care, potrivit The Guardian, urmează a fi dat publicității în iulie.

Contractul dintre UE și Pfizer nu a fost niciodată făcut public în întregime, cea mai mare parte a conținutului fiind cenzurată din cauza „secretului comercial”.

Au făcut vâlvă imaginile cu paginile înnegrite ale contractului  pe care Chris Terheș și alți câțiva europarlamentari le-au prezentat presei.

 

 

Sursa: Stefan Constatntinescu / ActiveNews 

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile