Actualitate

SRI și poliția română avertizează! – nu deschdeți sms-uri pe care nu le cunoașteți!

SRI (Centrul Național CYBERINT) și CERT-RO au cooperat pentru identificarea unei campanii de malware care vizează terminalele mobile cu sistemul de operare Android și iOS.

Campania de phishing folosește inclusiv identitatea unei companii de curierat cunoscute, iar mesajele transmise sunt de tip SMS. Utilizatorii sunt invitați să acceseze un link pentru a verifica statusul livrării unei comenzi plasate anterior. Textul din cadrul mesajului este :

„Pachetul dvs. Este pe drum, urmați-l aici”.

 

Dacă link-ul este accesat, pe dispozitivul utilizatorului va fi descărcată o aplicație malware de tip troian, care va extrage din dispozitivul mobil datele despre acesta (model, detalii despre operatorul de telefonie, IMEI etc.), datele asociate cardurilor bancare și operațiunilor efectuate cu acestea, precum și mesajele și apelurile acestuia. De asemenea, aceasta are capabilitatea de a efectua capturi de ecran, de a adăuga și de a prelua evenimente din calendar, dar și de a capta șirurile de caractere introduse de la tastatură. Aplicația solicită permisiuni pentru gestionarea SMS-urilor și a apelurilor, pentru accesarea datelor dispozitivului, a contactelor sau control total asupra dispozitivului.

”Pentru a vă apăra de potențialul malware vă recomandăm: evitarea accesării link-urilor și deschiderii atașamentelor provenite din surse necunoscute; acordarea de permisiuni aplicațiilor mobile în mod punctual și în funcție de necesități; verificarea și gestionarea periodică a permisiunilor aplicațiilor mobile;utilizarea de soluții antivirus și actualizarea constantă a semnăturilor acestora; activarea opțiunii de verificare a securității aplicațiilor mobile instalate și a opțiunii de blocare a celor din surse necunoscute; actualizarea sistemului de operare la ultima versiune compatibilă cu sistemul utilizat” se arată în comuncatul celor de la SRI.

Foto: focuspres

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile