Actualitate, GREAT RE!SET, Politic

UE ne întoarce în comunism! Se pregătește raționalizarea gazelor în Europa!

Comisia Europeană pregătește noi prerogative de urgență pentru a forța țările UE să își reducă consumul de gaze naturale, în cazul în care blocul comunitar se va confrunta cu penurii de aprovizionare devastatoare în următoarele luni.

Potrivit a trei diplomați europeni, se așteaptă ca propunerea să fie prezentată în paralel cu comunicarea planificată miercuri privind economisirea gazelor naturale pentru iarnă.

Putin și Gazprom, sperietorile Vestului

Conform planului, Comisia ar putea impune reduceri obligatorii ale consumului de gaze în cazul unei situații de urgență, cum ar fi oprirea gazului rusesc. Planul survine pe fondul avertismentelor că președintele rus Vladimir Putin va tăia livrările de gaze către UE, ca represalii la sancțiunile impuse după invazia Rusiei în Ucraina.

Exportatorul rus de gaze Gazprom a redus deja livrările către clienți din 12 țări și există temeri că Kremlinul ar putea decide să nu repornească gazoductul Nord Stream 1, care leagă Rusia de Germania, la 21 iulie, după ce acesta a fost oprit temporar săptămâna trecută pentru lucrări de întreținere de rutină.

De asemenea, țările UE au depus eforturi pentru a-și spori stocurile de gaze în vederea pregătirii pentru iarnă. Luni, directorul Agenției Internaționale pentru Energie, Fatih Birol, a avertizat că blocul comunitar trebuie să își reducă semnificativ consumul de gaze naturale în această vară pentru a se pregăti pentru posibilitatea unei ierni fără aprovizionarea din Rusia.

Vot cu majoritate calificată

Planul Comisiei privind reducerile obligatorii ale consumului implică un mecanism juridic care ar permite țărilor să decidă dacă vor adopta măsurile prin vot cu majoritate calificată. Acest lucru ar ocoli efectiv Parlamentul European și ar refuza oricărei țări posibilitatea de a se opune planurilor, scrie Politico.

Obiectivul este de a obține aprobarea proiectului la nivel de țară în cadrul reuniunii extraordinare a Consiliului extraordinar al Energiei din 26 iulie, au declarat cei trei diplomați, deși dezbaterea este încă în curs de desfășurare, iar planurile mai trebuie finalizate.

Discuțiile se concentrează pe cerința ca țările să își reducă consumul de gaze cu o anumită cantitate din toamnă până în primăvară. Se vehiculează o reducere între 5% și 20%, așteptându-se un acord final între 10% și 15%, potrivit a doi dintre diplomați.

Dacă vor fi aprobate, normele ar permite Comisiei să declanșeze reducerile obligatorii de consum de una singură sau la cererea a cel puțin două țări. O primă dezbatere privind propunerea va avea loc în cadrul reuniunii Coreper I de miercuri cu directorul general al Comisiei pentru energie, Ditte Juul-Jørgensen, urmând ca lucrările tehnice privind textul juridic să fie realizate rapid, au declarat diplomații.

Marea provocare nu va consta în redactarea tehnică, ci în a convinge țările care sunt mai puțin vulnerabile la o întrerupere a aprovizionării cu gaz să se alăture planului, a declarat un diplomat. Comisia a refuzat să comenteze.

 

Sursa:Tudor Borcea  / Ziarul National

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile