Actualitate, Externe, Politic

Ungaria declară stare de urgență și intensifică pregătirea forţelor armate

Guvernul Ungariei a declarat stare de urgenţă energetică şi a aprobat un plan de şapte măsuri în planul energiei, care va intra în vigoare de la 1 august.

Anunţul a fost făcut miercuri de către şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, potrivit MTI, citat de Agerpres.

Gergely Gulyas a spus la o conferinţă de presă că războiul prelungit din Ucraina şi sancţiunile impuse de Bruxelles Rusiei au dus la o creştere dramatică a preţurilor energiei în Europa, provocând o criză energetică pe mare parte din continent.

Europa nu va avea suficient gaz pentru toamnă și iarnă

În acelaşi timp, a devenit clar în ultimele luni că, după cum stau lucrurile, Europa nu va avea, cel mai probabil, suficient gaz pentru sezonul de toamnă şi iarnă, a mai spus el.

Şeful de cabinet al premierului ungar a subliniat totodată că declararea stării de urgenţă energetică este în interesul protejării familiilor ungare şi a resurselor energetice ale ţării, menţionând că guvernul urmează astfel exemplul altor câteva state europene.

Planul de şapte măsuri ce va intra în vigoare în august cuprinde între altele eliminarea plafonării preţurilor la utilităţi în cazul consumurilor peste medie, interzicerea exportului de combustibili, inclusiv gaz, şi majorarea producţiei interne de gaz de la 1,5 la două miliarde de metri cubi.

Ungaria crește starea de pregătire a forțelor armate

În acelaşi timp, Ministrul ungar al Apărării, Kristof Szalay-Bobrovniczky, a anunţat miercuri că a ordonat creşterea stării de pregătire a forţelor armate.

„Ne confruntăm cu provocări de securitate fără precedent, ca războiul din imediata vecinătate a Ungariei şi migranţi ilegali violenţi asediind frontiera,” a scris ministrul pe Facebook.

Acesta a spus că este vorba de provocări în faţa cărora au luat măsuri şi alte state din Europa, între care Regatul Unit, care a anunţat mobilizarea forţelor armate; Slovacia, care a declarat stare de urgenţă; şi Polonia, care îşi creşte de asemenea nivelul de pregătire militară.

„Şi noi trebuie să fim înarmaţi şi pregătiţi,” a spus Kristof Szalay-Bobrovniczky, explicând că în următoarele săptămâni şi luni militarii ungari vor fi implicaţi într-un număr sporit de exerciţii pe teritoriul ţării, procesul de instruire va fi accelerat şi vor fi mobilizaţi mai mulţi rezervişti.

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile