Actualitate, Externe, Politic

Viktor Orbán se poziționează din nou împotriva sancțiunilor occidentale impuse Rusiei. „UE s-a împușcat singură în plămâni”

Uniunea Europeană „și-a tras un glonț în plămâni” prin sancțiunile economice nechibzuite impuse Rusiei, care, dacă nu sunt retrase, riscă să distrugă economia europeană, a declarat vineri premierul maghiar Viktor Orbán, citat de Reuters.

Livrările de gaze către Europa s-au diminuat, iar costurile la combustibil au crescut de la invazia Rusiei în Ucraina și sancțiunile după 24 februarie, lăsând țările blocului comunitar în poziția de a se strădui să umple din nou depozitele și să diversifice canalele de aprovizionare.

Creșterea bruscă a prețurilor la gaze și electricitate l-a forțat miercuri pe Vikor Orban să limiteze o plafonare, în vigoare de ani de zile, a prețurilor la utilități pentru gospodăriile cu un consum mai mare de energie, revenind asupra uneia dintre politicile economice emblematice ale sale.

„Inițial, am crezut că ne-am tras doar un glonț în picior, dar acum este clar că economia europeană s-a împușcat singură în plămâni și gâfâie după aer”, a declarat Orban, un critic cunoscut al sancțiunilor occidentale impuse Kremlinului, într-un interviu acordat postului public de radio de la Budapesta.

Viktor Orban a mai spus că Ucraina are nevoie de ajutor, dar că liderii europeni ar trebui să își reconsidere strategia, deoarece sancțiunile au provocat daune de amploare economiei europene, fără a slăbi Rusia sau a aduce războiul care durează de luni de zile mai aproape de vreo rezolvare.

„Sancțiunile nu ajută Ucraina, însă, ele sunt rele pentru economia europeană și, dacă vor continua așa, vor ucide economia europeană. Ceea ce vedem acum este de nesuportat”, a spus Orban.

„Momentul adevărului trebuie să vină la Bruxelles și liderii să recunoască că au făcut un calcul greșit, că politica de sancțiuni s-a bazat pe ipoteze greșite și că trebuie schimbată”, a continuat liderul guvernului maghiar.

Reales în aprilie, Viktor Orban a afirmat că, fără măsurile care au intrat în vigoare miercuri, ce vor declanșa o creștere a costurilor energetice pentru gospodăriile care consumă energie peste media națională, întregul regim de plafonare a prețurilor la utilități ar fi trebuit eliminat.

Economiștii de la Morgan Stanley au estimat că restricțiile ar putea adăuga 1,5 puncte procentuale la inflație, care se află deja la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii, slăbind și mai tare forintul.

Înainte de scrutinul din aprilie, economiștii au estimat costul plafonului prețurilor la utilități în Ungaria la până la 1,5 trilioane de forinți (3,71 miliarde de dolari), ceea ce, împreună cu o serie de măsuri care au ajutat candidatura lui Orban, au provocat o creștere a deficitului bugetar.

Orban se confruntă cu cea mai dificilă provocare de când a preluat puterea în 2010, în condițiile în care inflația a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii, forintul a atins minime recorduri, iar fondurile Uniunii Europene sunt în incertitudine pe fondul unei dispute cu Bruxelles-ul privind standardele democratice.

Cealaltă decizie a lui Orban de a accelera legislația pentru creșterea cotei de impozitare pentru sute de mii de firme mici, ca parte a unei eforturi mai ample de a controla deficitul bugetar în creștere, a dus la mai multe proteste la Budapesta.

Sursa: Digi24 

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile