Actualitate, Externe

Afaceri și economii în pandemie. SUA a economisit 1,6 mii de miliarde de dolari. Guvernatorii au decis totuși eliminarea restricțiilor

Pe măsură ce pandemia a închis magazinele neesențiale și restaurantele, americanii au socializat mai puțin și au economisit mai mult. Carantina și restricțiile impuse, dar și două pachete de stimulare economică prin care guvernul federal a dat bani cash cetățenilor, au crescut economisirea cu o sumă importantă, cele 1,6 mii de miliarde fiind jumătate din cât a economisit în timpul pandemiei întreaga omenire.

Ce se întâmplă la nivel mondial?

La nivel mondial, oamenii au economisit 2,9 mii de miliarde de dolari, conform unor estimări Bloomberg Economics, în topul economisirilor făcute urmând chinezii, japonezii, spaniolii și britanicii. Pentru economia SUA, care se bazează mult mai mult pe consumul propriilor cetățeni decât alte economii ale lumii, acest fenomen nu a fost unul de bun augur. Pe de altă parte, dacă americanii ar cheltui toți banii pe care i-au economisit pe durata pandemiei (lucru improbabil), economia SUA ar crește cu 9%.

Eliminarea restricțiilor

Bloomberg se așteaptă ca aceste economii să continue să crească, în condițiile păstrării restricțiilor epidemice dar și a stimulentelor de 1,9 mii de miliarde de dolari, de Administrația Biden. Totuși, în Texas și în alte două state, guvernatorii au decis zilele trecute eliminarea tuturor restricțiilor (inclusiv a obligativității măștii) ceea ce a atras criticile autorităților federale, inclusiv ale președintelui Joe Biden. Așadar, chiar dacă economia crește, oamenii nu pot să nu socializeze și renunță treptat la măsurile impuse de pandemia de coronavirus.

Sursa: Bloomberg

Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile