Actualitate, Externe, Politic

Alegeri în Italia – Suveranismul preia puterea la Roma! Cine este Giorgia Meloni

Dreapta europeană salută victoria coaliției de dreapta în Italia, unde deja steagurile UE sunt aruncate de pe clădirile administrative.

Militantă de dreapta încă din timpul facultății și jurnalistă de formație, Georgia Meloni s-a implicat foarte devreme în relația cu Gianfranco Fini, liderul Alianței Naționale.

Anti-imigrație, anti-islam, anti-avort, anti-căsătorii gay

A devenit deputat în parlament la 29 de ani și ministru doi ani mai târziu, în 2008, într-un guvern condus de Silvio Berlusconi – un record de precocitate în această țară. A creat partidul Frații Italiei, în 2012, la scurt timp după căderea guvernului, și a devenit președintele acesteia în 2014.

Deși partidul se distanțează acum de retorica fascistă, Giorgia Meloni este totuși fără echivoc anti-imigrație, anti-islam, anti-avort și anti-căsătorii gay.

De atunci, Giorgia Meloni a reușit să își facă loc în oferta politică a dreptei ultraconservatoare și a continuat să crească în sondaje, ajungând să își egaleze și apoi să își depășească aliații, cruțată de crizele succesive ale coaliției la care nu a participat.

În acest proces, ea a reușit să se plaseze pe harta dreptei populiste europene, undeva între Viktor Orban, în Ungaria, Marion Maréchal, în Franța. La fel ca aceasta din urmă, ea a fost invitată la Washington la Congresul Conservatorilor Americani (CPAC) în 2019, iar apoi a participat la un eveniment cu Donald Trump. Fostul consilier al acesteia din urmă, Steve Bannon, o descrie ca fiind „fața rațională a populismului de dreapta”.

Într-una dintre ultimele sale apariții publice din această vară, la o reuniune a partidului spaniol de extremă dreapta Vox, Giorgia Meloni a criticat „lobby-ul LGBT”, violența jihadistă, birocrația europeană și imigrația în masă.

În mod paradoxal, și contrar mai multor aliați europeni, ea respinge orice idee de ieșire din Uniunea Europeană, chiar dacă nu ezită să critice Bruxelles-ul. Ea s-a aflat chiar pe o poziție atlantistă în ceea ce privește invazia Ucrainei, pe care a condamnat-o foarte repede, în timp ce anterior își manifestase admirația pentru Vladimir Putin.

Premierul ungar Viktor Orban și omologul său polonez Mateusz Morawiecki i-au transmis, de asemenea, duminică seara, „felicitări” Georgiei Meloni. Orban adăugat: „Avem nevoie mai mult ca oricând de prieteni cu o viziune și o abordare comună a Europei”. Meloni „a arătat calea către o Europă mândră și liberă a națiunilor suverane”, a declarat Santiago Abascal, liderul partidului spaniol de extremă dreapta VOX.

Steagul UE, aruncat de pe clădiri

În timp ce coaliția de dreapta se pregătește să formeze un nou guvern în Italia după alegerile de duminică, un grup de protestatari italieni a smuls steagul Uniunii Europene de pe sediul central al UE din Roma. Steagul blocului comunitar a fost înlocuit cu cel al Italiei.

Într-un clip postat pe Twitter, se spune că „amenințările politicianului totalitar corupt și neales Ursula Von der Leyen nu-i sperie pe italieni”, cu referire la declarațiile șefei Comisiei Europene cum că Bruxelles-ul are „instrumente” să sancționeze țările care o iau pe „drumul greșit”.

 

Următorul guvern va trebui să facă față crizei provocate de inflația galopantă, în condițiile în care Italia este deja împovărată de o datorie reprezentând 150% din PIB, cel mai mare procent din zona euro după Grecia.

În ceea ce privește dosarul ucrainean, Europa și aliații Italiei, membră a NATO, vor examina și distribuirea portofoliilor între cele trei partide. În timp ce Giorgia Meloni este atlantistă și susține sancțiunile împotriva Moscovei, Matteo Salvini se opune acestora.

 

Sursa: Tudor Borcea / Ziarul National

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile