Actualitate, Istorie

LECȚIA DE ISTORIE – 12 noiembrie: Introducerea la Timișoara, pentru prima dată în Europa, a iluminatului electric stradal

La data de 12 noiembrie 1884 la Timișoara s-a introdus, pentru prima oară în Europa, iluminatul electric al străzilor. Astfel, la numai câțiva ani de când Thomas Edison a inventat becul electric, Timișoara intră în istorie pentru că în seara zilei de 12 noiembrie 1884, în premieră europeană, la lăsarea întunericului pe străzile urbei de pe Bega au fost puse în funcțiune 731 de lămpi de iluminat electric, în lungime totală de 59 de kilometri. Trebuie amintit ca iluminatul public stradal a fost proiectat şi executat în Timișoara, ca un sistem electric integrat ce acoperea încă de la început o arie de peste 40 kilometri pătrați si ilumina aproape întreg orașul cu lămpi incandescente cu filament de cărbune. De altfel, Timișoara și-a câștigat de-a lungul timpului renumele de oraș al premierelor atât naționale, cât și internaționale, fapt pentru care reamintim cateva dintre aceste premiere.
În Timișoara s-a construit încă din anul 1718 prima fabrică de bere de pe teritoriul actual al României , iar din anul 1732 a început să funcționeze primul sistem de aprovizionare cu apă de pe teritoriul actual al ţării noastre, sistem ce folosea o mașină hidraulică, printre puținele de acest fel din lume.
De asemenea, trebuie amintit că din anul 1854 Timișoara a fost primul oraș din Europa unde s-a înființat un oficiu telegrafic permanent, de asemenea a fost primul oraș cu străzile iluminate cu gaz încă din 1855, iar din anul 1869 Timișoara a fost primul oraș din România actuală ce avea o rețea modernă de linii de tramvai tras de cai. Trebuie amintit și că după introducere pentru prima oară în Europa a iluminatului electric al străzilor, tot la Timișoara, s-a consemnat deschiderea primei stații de ambulanță din întreg spațiul românesc, stație ce a fost dată în funcțiune în 1886 , si tot de numele orașuluide pe Bega se leagă și amenajarea în anul 1892 a primei străzi asfaltate, din această parte a Europei.
În ceea ce privește alte premiere,Timișoara este primul oraș de pe teritoriul actual românesc care a avut tramvai electric în anul 1899 șî orașul cu prima linie de troleibuze din România în anul 1942, dar și singurul oraș european care a avut în premieră în anul 1953, trei teatre de stat, în limbile română, maghiară și germană.
Abonează-te
Notificare la
guest

0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile