Actualitate, Economic, GREAT RE!SET, Politic

Miliardarii tehnologiei, “săracii” bogați

Averea netă a lui Mark Zuckerberg a scăzut cu aproximativ 71 de miliarde de dolari anul acesta, în condițiile în care criza bursieră continuă să erodeze bogăția personală a multora dintre miliardarii globali din domeniul tehnologiei.

Cu o avere netă actuală de 54,6 miliarde de dolari, Zuckerberg, directorul executiv al Meta Platforms, este acum a 20-a cea mai bogată persoană din lume – în scădere de poziția  în 2021.

„Scăderea averii lui Mark Zuckerberg nu este surprinzătoare, deoarece acțiunile tehnologice au fost afectate din cauza încetinirii economice”, a declarat Vijay Valecha, director de investiții la Century Financial.

“O componentă semnifictivă a averii acestor magnați este legată de pozițiile concentrate în companiile pe care le-au fondat, ceea ce îi face vulnerabili la tendințele volatile de pe piețele bursiere”.

Incertitudinea economică globală – agravată de războiul dintre Rusia și Ucraina, de creșterea inflației și de majorarea ratelor dobânzilor – a sporit volatilitatea pe piețele financiare, care au căzut în teritoriul “bear” la începutul acestui an, după o perioadă de creștere de 13 ani.

De când Facebook și-a schimbat numele în Meta, în urmă cu aproape un an, prețul acțiunilor sale s-a prăbușit cu aproape 60%, tras în jos de o scădere de 36% a profitului net din al doilea trimestru și de primul declin al veniturilor companiei pe fondul scăderii publicității și al concurenței tot mai mari din partea altor platforme de socializare, precum TikTok și YouTube.

Prin comparație, indicele Nasdaq Composite Index, unde sunt listate acțiunile Meta, a scăzut cu 27,84% în 2022. Zuckerberg deține aproximativ 12,8% din Meta, cea mai mare companie de social media din lume.

În februarie, Zuckerberg a ieșit de pe lista celor mai bogate 10 persoane din lume – și din clubul de elită al celor  cu 100 de miliarde de dolari – pentru prima dată din 2015. Atunci, el a pierdut 29 de miliarde de dolari din averea sa netă, după ce acțiunile Meta au înregistrat cea mai mare cădere într-o singură zi, pe 4 februarie, când au scăzut cu 26% și au șters peste 200 de miliarde de dolari din capitalizarea bursieră a companiei.

Zuckerberg nu este singurul miliardar din domeniul tehnologiei care și-a văzut averea personală cum se prăbușește.

Fondatorul Binance, Changpenz Zhao, a pierdut peste 50%, sau 64,4 miliarde de dolari, din averea sa netă, după ce Bitcoin a scăzut de la un nivel record de 68.000 de dolari în noiembrie anul trecut, pentru a se tranzacționa miercuri cu puțin sub 19.000 de dolari.

Acum,  Zhao are o avere personală de 31,4 miliarde de dolari și se situează pe locul 35 în topul celor mai bogate persoane din lume, conform Bloomberg Billionaires Index.

Fondatorul Amazon, Jeff Bezos, în prezent a treia cea mai bogată persoană din lume, a pierdut 46,9 miliarde de dolari în acest an și are o avere netă de 145 de miliarde de dolari.

Cu o avere netă de 150 de miliarde de dolari, magnatul indian Gautam Adani l-a devansat luna aceasta pe Bezos și a devenit a doua cea mai bogată persoană din lume, după ce în 2022 și-a adăugat 73,4 miliarde de dolari la averea personală.

Între timp, Larry Page și Sergey Brin au ieșit din clubul “100 de miliarde de dolari”, după ce averea lor netă a scăzut cu 35,1 miliarde de dolari și, respectiv, 34,2 miliarde de dolari în acest an, în timp ce Bill Gates a pierdut 27 de miliarde de dolari.

Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume, cu 268 de miliarde de dolari, pare să-și fi revenit de la prăbușirea valorii nete de 29 de miliarde de dolari din aprilie, pentru a-și reduce pierderile la doar 2,8 miliarde de dolari pentru acest an.

 

Sursa: Radu Jacota / Ziarul National 

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile