Actualitate, Economic, Politic

Neamț- Operațiune combustibil pentru Ucraina. Zeci de cisterne încarcă motorină din rezervele de stat de la Bistrița, comuna Alexandru cel Bun

La Bistrita, comuna Alexandru cel Bun, judetul Neamt, exista un depozit de combustibili, detinut de Rezervele de Stat (A.N.R.S.P.S.- Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale). Astazi, mai multi localnici au semnalat ca de doua zile, in locul respectiv sunt zeci de cisterne inmatriculate in Ucraina si în Republica Moldova, unele care asteapta, altele care incarca din depozitele de combustibili ale Rezervelor de Stat.

Informatiile s-au confirmat, după cum se poate observa in imaginile de mai jos. In aceasta seara (31 august), la Bistrita erau peste 30 de cisterne, toate cu numere de Ucraina si de Republica Moldova. O parte (aproximativ 17 cisterne) asteptau în stradă, pe drumul national dintre Piatra Neamt si Bicaz, iar o parte (15-20) incarcau combustibili in perimetrul in care sunt depozitele. După numarul (30) de pe placutele portocalii de pe cisterne, care indica clasa din care face parte substanta si gradul de periculozitate, toate transportă motorina.

 

Cisterne in asteptare

Cisterne la incarcare

Evident că imediat s-au lansat fel de fel de speculatii, mai ales ca toate camioanele sunt cu numere de Moldova si Ucraina. Cei care au observat desfasurarea de forte, sunt convinsi că la mijloc este ceva necurat, si ca in timp ce românii platesc peste 8 lei pe litrul de motorina, statul livreaza combustibil gratis in Ucraina.

Si atmosfera de la fata locului trimite cu gandul la o operatiune topsecret. Personalul de la depozitul Rezervelor Nationale, cu care reporterul tvmneamt a incercat sa intre in vorba in aceasta seara, a avut o atitudine mai mult decat suspicioasa, ba chiar ni s-a spus ca nu avem voie nici sa punem intrebări despre ce se intampla acolo, cu atat mai putin sa se vorbeasca despre asta.

Varianta oficiala insa, spune cu totul altceva. Prefectul Adrian Niță a declarat in aceasta seara pentru tvmneamt, ca la Bistrita se inlocuiesc stocurile de combustibili si de toata treaba se ocupa OMV. A.N.R.S.P.S. are un contract cu OMV. Compania austriaca scoate motorina veche pe loturi si pune in loc altă motorina, produsa recent. Ce se intampla cu motorina veche, cea care se scoate din rezervoarele de la Bistrita, este strict problema OMV, care o poate vinde sau dona sau poate face orice altceva cu ea. Aceasta este varianta oficiala.

Din informatii obtinute pe surse tot in aceasta seara, dar neconfirmate oficial, intr-adevar, OMV trimite motorina pe care o inlocuieste, in Ucraina. Că o trimite gratis, la pret mai mic sau la pretul pietei, nu se poate sti, fiind o afacere privata, desi exista posibilitatea să fie si o operatiune cu implicarea unui stat sau altul.

Ca o coincidenta, pe 29 august, o delegatie ONU a vizitat judetul Neamt. Scopul oficial al vizitei, a fost sa se discute cu oficialitatile despre conditiile de cazare pe perioada sezonului rece, pentru refugiatii ucraineni ajunsi in Neamt. A doua zi, pe 30 august, au fost observate pentru prima data zeci de cisterne care incarca motorina de la Bistrita, din rezervele de stat.

 

Sursa: Ionut CORFU/ twmneamt.ro

 

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile