Intră în vigoare starea de alertă
Actualitate

AZI/ Intră în vigoare starea de alertă. Intrăm în case de la ora 22:00

Conform Hotărârii de Guvern emise în cursul acestei săptămâni, odată cu prelungirea stării de alertă, vom intra în case mai repede cu o oră. Textul de lege prevede interzicerea deplasării în afara locuinței între orele 22.00 și 5.00.

În urma ședinței Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, Guvernul a aprobat noua hotărâre.  Aceasta intră în vigoare din data de 14 martie.

Deplasare doar cu declarație

Până acum, interdicția de deplasare în afara locuinței era valabilă între orele 23.00 și 05.00. De azi, este interzisă deplasarea între orele 22:00-05:00. În cazuri care necesită deplasarea, precum urgențele sau programul de la locul de muncă, persoana în cauză trebuie să aibe asupra ei o declarație pe proprie răspundere în care să își completeze datele, dar și motivul deplasării.

Acest tip de declarații pot fi verificate în intervalul orar menționat doar de către autoritățile competente în acest sens. Mai mult, în cazul în care este vorba despre locul de muncă este indicat să aveți asupra dumneavoastră și adeverința de la angajator.

Textul de lege

„Se propune menținerea interdicției de circulație în toate localitățile, pentru toate persoanele, în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 22:00-05:00, cu următoarele excepții motivate de:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie şi locul/locurile de desfășurare a activității profesionale şi înapoi;
b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;
c) deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.

Nemulțumiri și revolte

Atât în mediul online, cât și fizic, oamenii au manifestat nemulțumiri vis-a-vis de noile măsuri restrictive. După ședința CNSU mai multe persoane au ieșit să protesteze în fața Arcului de Triumf alături de cunoscuții politicieni, Diana Șoșoacă și Lasca Mihai, care militează împotriva măsurilor impuse de autorități în contextul coronavirus.

Consultă aici întreaga lege

 

 

 

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile