Actualitate, Economic, Politic

Anunțul Transgaz – România nu e afectată

Gigantul energetic rus Gazprom a transmis Poloniei şi Bulgariei că va opri furnizarea de gaze. România încă nu este afectată de o măsură similară, conform oficialilor Transgaz.  Într-o declarație dată Agerpres, Ion Sterian, directorul operatorului național de transport gaze naturale, spune că importurile de gaze ale României se desfăşoară normal, iar ţara noastră îşi poate asigura necesarul de consum din producţia internă în această perioadă. „Zilele trecute, în perioada de Paşti, consumul de gaze al României a fost de 13-14 milioane de metri cubi pe zi, foarte redus, iar Romgaz a fost nevoit să închidă anumite sonde şi să-şi reducă producţia, din cauza cererii mici. Pentru ziua de astăzi (miercuri – n.r.), consumul este estimat la 19,5 milioane de metri cubi”, a afirmat Sterian.

Importurile de gaze sunt miercuri de 3,5 milioane de metri cubi (3,2 milioane mc prin Ungaria şi 300.000 mc prin Negru Vodă), nivel egal cu cel de zilele trecute.

„România îşi poate asigura tot consumul de gaze din producţia internă în această perioadă. Consumul nu este mai mare de 20-21 de milioane de metri cubi pe zi, iar producţia poate ajunge la 23 de milioane de metri cubi. Important este să aducem gaze din import din alte surse pentru a umple depozitele, astfel încât la toamnă, la începutul sezonului rece, să avem în depozite 3,2 miliarde de metri cubi”, a mai afirmat Sterian.

Gazprom a cerut clienților săi să plătească în ruble. România nu are o relație contractuală directă cu gigantul rus ci prin intermediari. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut ţărilor pe care el le-a calificat drept „neprietenoase”, după invadarea Ucrainei, să implementeze o schemă în cadrul căreia îşi vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plăţi în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble ruseşti.

Polonia s-a pregătit în vederea posibilităţii ca Rusia să limiteze exporturile de gaze prin diversificarea aprovizionării şi ”se va descurca”, a declarat viceministrul polonez de Externe, Marcin Przydacz, după anunţul Gazprom. De asemenea, rezervele de energie ale ţării sunt ”în siguranţă”, iar alimentarea pentru clienţi nu va fi întreruptă, afirmă ministrul polonez al luptei împotriva modificărilor climatice, Anna Moskva, relatează BBC.

Datele provenite din reţeaua Uniunii Europene a operatorilor de transport de gaze arată că aprovizionarea Poloniei a fost întreruptă miercuri, însă, între timp a fost reluată. Bulgaria a precizat, miercuri dimineaţa, că gazele continuă să fie furnizate pentru moment.

Bulgaria, care se bazează pe Gazprom pentru mai mult de 90% din gazele primite, a specificat că a luat măsuri să găsească surse alternative, dar nu sunt necesare restricţii privind consumul de gaze în prezent. Ministerul bulgar al Energiei a informat că Bulgaria şi-a îndeplinit obligaţiile din contractul cu Gazprom şi a făcut toate plăţile necesare, adăugând că noul sistem de plată propus de Rusia a încălcat contractul existent.

 

Sursa: cotidianul.ro

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile