Actualitate, Externe, Politic

Ce pericole ascunde parteneriatul dintre Rusia și China – Declarații comune! 

Președintele rus, Vladimir Putin, a fost în vizită la omologul său chinez, Xi Jinping. Cei doi șefii de stat s-au întâlnit la Beijing și au participat la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă.

Pentru o perioadă de zeci de ani, China și Rusia s-au aflat în conflict. Acum, cele două state fac alianță.

SUA au făcut recent apel la China să intervină pe lângă Rusia pentru prevenția un atac asupra Ucrainei. Însă, după cum se poate abserva, China și Rusia au devenit deja aliate.

Președintele Xi Jinping îl susține pe Vladimir Putin în conflictul din estul Europei. Probabil că amândoi ar declar, în cazul unui posibil conflict armat în Ucraina, că ar fi vorba despre o provocare occidental, cum de altfel, dacă China ar invada Taiwanul, exemplu pur ipotetic, rusul Vladimir Putin ar susține același lucru.

Cei doi s-au întâlnit la Beijing marți, pe 4 ianuarie. În cadrul prânzului de lucru, cei doi au acordat o deosebită atenție atenție contextului international, cât și problemelor regionale.

A fost adoptată o declarație comună a celor două mari puteri

Pentru a combate o posibilă repetare a tragediei de tip Război Mondial, vor condamna acțiunile menite să niveleze responsabilitatea pentru atrocitățile agresorilor. De fapt cei doi doar își țin spatele, pentru moment, în fața unor amenințări mai îndepărtate din punct de vedere geographic.

Declarația spune faptul că niciun stat nu poate sau ar trebui să-și asigure securitatea izolat de securitatea lumii întregi. Se reafirmă sprijinul reciproc pentru protejarea intereselor lor fundamentale. Se opun extinderii Organizației Atlanticului de Nord și solicit renunțarea la abordările ideologice din epoca Războiului Rece.

Continuă prin transmiterea faptului că Tratatul privind neproliferarea armelor nucleare este piatra de temelie a sistemului internațional de dezarmare. Ceele două state se preocupă de planurile Japoniei, care dorește să elibereze apa radioactivă de la Fukushima în ocean. Retragerea SUA din Tratat implică o creștere a tensiunii și a neîncrederii. Esențială ca esențială ca pilon al păcii este și combaterea armelor bacterilogice.

„Democrația este o valoare umană universală, și nu un privilegiu al statelor individuale (…)  Blocurile și alianțele situaționale, sunt de fapt un exemplu de călcare în picioare a democrației și retragere din spiritul și adevăratele valori ale acesteia. Asemenea încercări de a acționa ca hegemon reprezintă o amenințare serioasă la adresa păcii și stabilității globale și regionale și subminează stabilitatea ordinii mondiale”, se arată în comunicat.

„Protecția democrației și a drepturilor omului nu ar trebui să fie folosită ca instrument pentru a pune presiune asupra altor țări.”, se continuă în comunicat.

Vizita lui Putin la Beijing este a treia oară când acesta părăsește Rusia. Președintele chinez nu a plecat de pe teritoriul statului său de când a fost depistat focarul din Wuhan.

Sursa: EVZ

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile
0
Spune-ți si tu părerea.x
()
x