Actualitate, Politic, Social

Dr. Oana Secară: ”Isteria este inutilă. Cazurile Covid sunt foarte ușoare”

Reluarea știrilor alarmiste despre Covid, precum și decizia Ministerului Sănătății de a emite, din nou, raportări zilnice și incidențe ale cazurilor sunt exagerări, consideră dr. Oana Mihaela Secară. Aceasta arată că în spitale sunt foarte puține cazuri și că marea lor majoritate ar putea fi tratate acasă. Mai mult, formele de boală sunt foarte ușoare și nu mai necesită oxigenoterapie sau alte tratamente complexe.

 

Dr. Oana Mihaela Secară

Numărul testaților pozitiv la Covid nu spune nimic, mai ales că testele, fiind foarte sensibile, pot detecta doar reziduuri ale virusului, spun medicii. În ce privește spitalizările, marea majoritate a pacienților ar putea fi tratați acasă, iar ceilalți sunt internați cu alte patologii, ne spune dr. Oana Mihaela Secară, director medical al Spitalului Municipal Onești.

”Este o exagerare în România cu numărul de cazuri Covid. La noi, în spitale, numărul de cazuri internate este foarte mic. Acum, la Spitalul Municipal din Onești avem 4 pacienți. Am avut săptămâna trecută o audioconferință cu DSP și cu toate instituțiile implicate, ca să ne spună despre persoanele testate pozitiv. Le-am spus însă să înțeleagă că trebuie să lase deoparte problema testaților pozitiv, pentru că există o totală ruptură între numărul de testați pozitiv și numărul de internări. Procentul de persoane infectate care dezvoltă o simptomatologie și se adresează serviciilor medicale este foarte mic. Iar dintre acestea, procentul celor care fac forme medii sau grave este insignifiant. De exemplu, noi am avut într-o zi în spital, săptămâna trecută, cinci confirmați, iar dintre aceștia niciunul nu avea nevoie de oxigen”, ne-a declarat dr. Oana Mihaela Secară.

A dispărut oxigenoterapia

Pacienții cu Covid nu au nevoie de îngrijiri medicale care să depășească un anumit nivel, iar aceștia vin pentru că se și sperie, pentru supraveghere, unii au comorbidități, dar nu pun probleme, spun medicii.

”Am avut, printre cei cinci pacienți de care vorbeam, un copil de 13 ani, dar același lucru, nu avea nevoie de niciun fel de îngrijiri speciale. Se tot vorbește în ultima vreme despre copii internați cu Covid. Au o formă de viroză respiratorie ca orice altă viroză respiratorie, dar ei vin pentru că părinții se tem, dar, în realitate, aceste cazuri se pot trata foarte bine și acasă. În prezent, cu circulația variantei și subvariantelor Omicron, chiar și formele medii nu mai sunt ce erau, nici cele cu pneumonii, și se tratează fără oxigenoterapie și fără alte elemente de medicație care se foloseau anul trecut”, ne-a precizat dr. Oana Mihaela Secară. Astfel, nu se mai folosește tocilizumab, remdesivir sau altele de acest gen și cel mult se dă un antibiotic dacă după câteva zile febra nu scade sau persoana este la risc, și se mai face un anticoagulant tot la persoanele cu comorbidități, dar nu se mai fac terapiile care se făceau, pentru nu mai este nevoie.

”Dispariția oxigenoterapiei este un indiciu foarte bun pentru a vedea care este, de fapt, nivelul de afectare a organismelor respective. Și atunci nu văd de ce este din nou augmentată isteria, de ce pornim din nou pe această linie isterică. Este sezon cald, organismul se apară bine și nu are sens să ne facem probleme”, a afirmat dr. Oana Mihaela Secară.

Pacienții din ATI au alte probleme medicale

Majoritatea persoanelor care au mai ajuns în ultimele trei luni de zile la ATI cu Covid aveau cu totul alte probleme medicale și, dacă au mai decedat dintre ele, decesul nu a fost provocat și nici măcar agravat de Covid, pentru că aveau patologii de altă natură mult prea complexe și grave, arată medicii.

”Asta este greșeala de abordare a statisticii Covid, pentru că ai un pacient Covid în ATI și el are cu totul altă patologie, dar tu îl declari pacient Covid și îți apare în sistem. O altă greșeală în statistici, pe care am semnalat-o de nenumărate ori și nimeni nu a luat nicio măsură, este aceea că dacă un pacient vine pentru orice altă patologie și, la un moment dat, are niște simptome foarte ușoare, tușește de două ori, este testat și se dovedește  a fi pozitiv, el apare în platformă ca pozitiv. Dar el, în două zile, nu mai are nici măcar tusea, dar rămâne în spital pentru patologia lui 100 de zile, de exemplu, și el apare 100 de zile declarat Covid în platforma națională”, ne-a mai declarat dr. Oana Mihaela Secară.

 

Sursa: Claudia Marcu / national.ro 

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile