Actualitate, Externe, Politic

După Turcia, încă un stat vrea să blocheze aderarea Suediei și Finlandei la NATO

Preşedintele croat Zoran Milanovic vrea ca țara sa să urmeze exemplul Turciei și să blocheze aderarea celor două state nordice la Alianța Nord-Atlantică.

Acesta a afirmat miercuri că îl va instrui pe reprezentantul permanent al Croaţiei la NATO, ambasadorul Mario Nobilo, să voteze împotriva primirii Finlandei şi Suediei în alianţă până nu va fi amendată legea electorală din Bosnia-Herţegovina, potrivit Total Croatia News.

Croația a pus condiții pentru a susține aderarea Finlandei și Suediei

Potrivit lui Milanovic, Croaţia trebuie să susţină condiţionarea aderării Finlandei şi Suediei la NATO de chestiunea egalităţii în alegeri a croaţilor din Bosnia-Herţegovina.

„Nu este un gest împotriva Finlandei şi Suediei, ci pentru Croaţia”, a insistat el.

Preşedintele croat a mai spus într-o conferinţă de presă că în opinia sa croaţii din Bosnia, ca entitate politică, sunt „distruşi” şi că este în interesul Croaţiei să împiedice acest lucru.

Zoran Milanovic: „Sunt gata să-mi asum vina”

El a adăugat că Turcia, care se opune aderării celor două state nordice la Alianţă, arată cum trebuie luptat pentru interesele naţionale şi „cu siguranţă nu va renunţa până nu va obţine ceea ce vrea”, în timp ce Croaţia se comportă exact contrar.

„Sunt gata să-mi asum vina. Am spus că pentru mine croaţii din Bosnia-Herţegovina sunt mai importanţi decât toată graniţa ruso-finlandeză”, a subliniat Milanovic.

Preşedintele croat a îndemnat totodată parlamentul să nu ratifice acordul de aderare a Finlandei şi Suediei la NATO.

 

Sursa: Ziarul National 

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile