Actualitate, Economic, Politic

Explicațiile Kremlinului după întreruperea livrării de gaze către Bulgaria şi Polonia: „Nu au efectuat plăţi în ruble”

Suspendarea livrărilor de gaze naturale ruseşti Bulgariei şi Poloniei – din cauză că nu au plătit în ruble, aşa cum cere Moscova – este consecinţa unor acte ostile fără împrecedent împotriva Rusiei, anunţă miercuri Kremlinul, relatează AFP.

”Condiţiile stabilite fac parte dintr-o nouă metodă de plată, elaborată în urma unor acte inamicale fără precedent în domeniul economic şi financiar”, în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, anunţă un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Rusia a fost nevoită să elaboreze o nouă modalitate de plată, în urma ”furtului” unei ”părţi semnificative” a rezerelor ruse, acuză el, referindu-se la blocarea rezervelor devizelor străine ruse deţinute în străinătate.

”Nu este vorba despre şantaj”, subliniază Dmitri Peskov, răspunzându-i astfel preşedintei Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, care a acuzat Rusia de ”şantaj”.

Premierul bulgar Kiril Petkov a denunţat miercuri, la rândul său, un ”şantaj inacceptabil”, în urma suspendării de către grupul rus Gazprom a tuturor livrărilor de gaze naturale atât către această ţară din Balcani, cât şi către Polonia.

Această întrerupere, decisă din cauza neplăţii în ruble, aşa cum cere Rusia, ca măsură de retorsiune faţă de sancţiunile care i-au impuse de către Occident, ”constituie o încălcare gravă a contractului”, a denunţat Kiril Petkov.

”Noi nu vom ceda unui astfel de şantaj”, a denunţat şeful Guvernului de la Sofia.

Uniunea Europeană (UE) s-a ”pregătit” în vederea unei întreruperi a livrării de gaze naturale ruseşti şi pregăteşte ”un răspuns coordonat”, a anunţat miercuri preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, după ce Gazprom a oprit livrările către Bulgaria şi Polonia.

”Anunţul Gazprom este o nouă tentativă a Rusiei de a ne şantaja cu gaze naturale”, a denunţat ea într-un mesaj postat pe Twitter.

”Suntem pregătiţi de acest scenariu.Ne elaborăm răspunsul european coordonat. Europenii pot fi siguri că suntem uniţi şi solidari cu statele membre afectate”, a subliniat ea.

Grupul rus Gazprom a anunţat miercuri că şi-a suspendat toate livrările de gaze naturale către Bulgaria şi Polonia şi a dat asigurări că cele două state membre ale NATO şi Uniunii Europene (UE) nu au efectuat plăţi în ruble.

 

Sursa: stiripesurse.ro 

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile