Actualitate, Politic, Social

Minciunile Covid transformate în minciuni de război în presa mincinoasă – Gafa incomensurabilă : Antena 3 a prezentat din eroare imagini dintr-un joc video din 2013 ca fiind din războiul Rusiei împotriva Ucrainei (+VIDEO)

În ediția de sâmbătă, 26 februarie, a emisiunii „Sinteza Zilei”, prezentată de Mihai Gâdea, s-a ajuns la culmea FAKE NEWS-ului de calitate.

Sâmbătă, în studio, unde se afla printre alții și purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Constantin Spînu, s-au prezentat imagini dintr-un JOC VIDEO de război drept filmări reale cu scene de luptă aeriene din Ucraina, semnalează Libertatea. Jocuî apăraut la Antena 3 se numește… Arma 3.

Toți specialiștii lumii bune din studiou, experți CNN, au comentat cu maxim profesionalism imaginile.

Clipul video cu un avion militar în care se trage de la sol cu un sistem antiaerian a circulat online, în ultimele câteva zile. Imaginile au fost prezentate pe internet ca fiind din conflictul armat dintre Rusia și Ucraina, spune LIbertatea. Filmarea a fost difuzată și în emisiunea „Sinteza Zilei” de pe postul TV Antena 3 de sâmbătă seară, 26 februarie, după ce ea a fost trimisă redacției de Mihai Gâdea, fiind prezentată drept „EXCLUSIVITATE”

De când Rusia a început joi războiul contra Ucrainei, sute de fotografii și filmări au curs pe Internet și pe rețelele sociale, postate de oameni care descriau situația bombardamentelor din statul european, oamenii morți sau răniți și fuga refugiaților, transmite sursa citată. Unele sunt reale, altele nu.

Sâmbătă, Mihai Gâdea le-a cerut oamenilor din echipa de regie să transmită o anumită filmare, pe care le-a trimis-o el. „Haideți să vedem imaginile de la Marea Azov”, spune prezentatorul, în timp ce pe ecran apare filmarea din JOCUL VIDEO Arma 3, făcută pe calculator în 2013.

Demontat de Reuters și de alte instituții media Multe instituții media, precum Reuters și Associated Press, dar și Institutul Poynter pentru studii media, care deține PolitiFact, au arătat că clipul video este de fapt dintr-un joc de simulare de război, numit Arma 3, lansat în 2013.

  În realitate, soldatul care se catapultează la finalul clipului, după ce aeronava militară pe care o conducea este doborâtă, nu este nici ucrainean, nici rus, nu este nici măcar o persoană reală. Ci un personaj dintr-un joc video.

„Pot confirma că aceste imagini sunt din filmări făcute de tineri care joacă Arma, descrise în mod fals ca fiind din conflictul din Ucraina”, au confirmat pentru AP reprezentanții companiei Bohemia Interactive, creatoarea seriei de jocuri Arma.  Adică este conținut creat de utilizatori care se filmează – sau mai bine zis, filmează ecranul computerului – în timp ce se joacă, publicat apoi pe platformele de social media.
Compania a avertizat apoi și pe Facebook asupra imaginilor din joc, precizând că e în discuții cu instituțiile de presă din lume.
Părți din același joc, ori din edițiile trecute ale Arma au mai circulat online ca fiind evenimente din război și cu alte ocazii, conflictul din Gaza sau din Afganistan, potrivit Reuters.

„Iată imaginile, iată cum se trage. Este un avion de luptă după care se trage cu antiaeriană. Cred că a fost limpede mai devreme că a existat un contact, dar trage în continuare”, continuă Gâdea, secondat de Radu Tudor.

Purtătorul de cuvânt al MApN, Constantin Spînu, susține că știa că imaginile nu sunt reale. Întrebat de Libertatea de ce nu le-a atras atenția prezentatorilor în timpul emisiunii, militarul a spus că „nu am avut timp, pentru că până mi-am dat seama, le-au scos de pe ecran”.

El a subliniat că a fost doar un invitat în emisiune și nu este responsabil pentru ceea ce a difuzat postul, ori pentru ceea ce transmit televiziunile, în general.

Ce rol am eu în chestiunea asta? Nu am nicio legătură cu ce introduce în emisiune Antena 3. Le-am spus în pauză că, din ce știu eu, clipul este dintr-un joc video, pentru că îl mai văzusem pe Facebook cu câteva zile înainte. Nu mi-au răspuns nimic, nu a fost o discuție pe tema asta.

Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al MApN:

Producătoarea emisiunii „Sinteza Zilei”, Mihaela Andrei, nu a răspuns apelurilor și mesajelor ziarului citat.

Gafa incomensurabilă a apărut și în mai multe video-uri postate pe Facebook:

 

Sursa: ActiveNews 

 

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile