Actualitate, Politic

Nu mai știu cum să scape de ele, se strică vaccinurile – Vaccinurile Covid, donate masiv în Africa și Asia

După ce a aruncat un milion de doze de vaccin anti-Covid AstraZeneca, Guvernul României a decis să doneze alte 1,1 milioane de doze către țări din Africa și din Asia. Totodată, au fost elaborate norme mai clare pentru contabilizarea pierderilor vaccinurilor, semn că produsele plătite cu bani grei mai mult se aruncă decât se folosesc.

Justificarea penibilă a lui Florin Cîțu, că a cumpărat, în numele României, 120 milioane de doze de vaccin anti-Covid pentru mai mulți ani nu stă în picioare. Dovadă este faptul că dozele au continuat și continuă să sosească în țară, în condițiile în care depozitele frigorifice sunt arhipline, iar autoritățile au fost nevoite să le doneze, aproape cu japca, către țări care oricum nu aveau mare apetit pentru vaccinare.

Acum, după ce a aruncat un milion de doze expirate de la AstraZeneca, Guvernul s-a grăbit să scape de alte 1,1 milioane de doze de la aceeași firmă, înainte de a mai anunța expirarea lor. Astfel. Guvernul a emis un proiect de hotărâre prin care aprobă acordarea unor ajutoare umanitare, cu titlu gratuit, din rezerva Ministerului Sănătății, de 500.000 de doze vaccin Covid AstraZeneca pentru Pakistan, 200.000 de doze pentru Bangladesh, 200.000 de doze pentru Algeria și 200.000 de doze pentru Libia. Totodată, transportul va fi asigurat de România, care va pune la dispoziție și cutii frigorifice, împreună cu elemente de răcire și dispozitive de monitorizare a temperaturii, cu respectarea lanțului de frig pentru fiecare vaccin până la destinație de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino din București, pe perioada transportului. Potrivit proiectului de hotărâre de guvern, transportul va fi asigurat de către Ministerul Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Ministerul Apărării Naționale, prin Compania TAROM sau alți operatori identificați cu sprijinul Mecanismului European de Protecție Civilă.

”Cheltuielile generate de efectuarea transportului se vor suporta din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, iar taxele vamale și plata vaccinurilor care fac obiectul ajutorului umanitar vor fi suportate din bugetul Ministerului Sănătății”, se arată în proiectul de act normativ.

Se strică vaccinurile

Guvernul a elaborat noi norme tehnice prin care se urmărește reducerea pierderilor de vaccin. Accentul s-a pus pe monitorizarea lanțului de frig, dat fiind condițiile speciale, cu temperaturi de minus 80 de grade Celsius, la care vaccinurile trebuie depozitate. Necesitatea emiterii normelor este explicată prin pierderile foarte mari constatate. Cele mai frecvente au fost cauzate de expirarea vaccinurilor, întreruperea lanțului frigorific, doze diluate și neutilizate și de expirarea prin decongelare, în acest caz produsul ajungând la sfârșitul perioadei de valabilitate ca urmare a scoaterii din lanțul de frig de minus 20- minus 80 de grade Celsius. Cele mai multe pierderi, asumate oficial, s-au înregistrat la vaccinurile cu flacoane de câte 10 doze, cum sunt Pfizer-ul pediatric, Moderna și AstraZeneca.

Ce au de ascuns?

Pe 15 februarie, europarlamentarii din PNL, PMP și UDMR au votat în bloc un amendament propus de grupul PPE la raportul pe 2020 al Ombudsmanului European (Avocatul Poporului), prin care au dorit eliminarea solicitării adresate Comisiei Europene de a publica integral contractele semnate cu firmele producătoare de vaccinuri, susține europarlamentarul Cristian Terheș. Prin acest amendament s-a dorit eliminarea interesului cetățenilor și a principiului transparenței, care trebuie să prevaleze asupra solicitării producătorilor de a introduce clauze de nedivulgare.

 

Sursa: Claudia Marcu / national.ro

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile