Actualitate, GREAT RE!SET, Politic

România, în pericol! Un regulament european ne scoate de pe harta agriculturii – UE obligă România să importe și cereale

Producția agricolă a României va scădea cu 40% dacă regulamentul european privind utilizarea sustenabilă a pesticidelor va intra în vigoare în forma actuală, atrag atenția fermierii români. Aceștia cer existența unei cote unice de pesticide, și nu o reducere a procentelor, dat fiind că țara noastră folosește cantități minime din aceste substanțe. La Congresul Agricultorilor Europeni s-a solicitat, la unison, și modificarea legislației europene, pe fondul unei crize a fertilizanților și al creșterii prețurilor la inputuri.

Pactul ecologic european nu ține seama de noile realități și nu poate fi implementat în condițiile în care nu au fost dezvoltate alte pesticide sau tehnici care să combată dăunătorii din culturile agricole, a fost concluzia Congresului Agricultorilor Europeni, desfășurat luna aceasta în Croația. Fermierii români au semnalat faptul că aplicarea noului regulament european ar însemna o reducere a producției în țara noastră cu 40%, ceea ce ne-ar scoate de pe harta agriculturii.

”Toate aceste pachete legislative, Pactul ecologic european și Farm to Fork (de la fermă la furculiță) și Biodiversitate, au fost lansate în consultare înainte să avem criza din Ucraina, care a dat totul peste cap, deci este nevoie de o regândire a situației, în condițiile de acum. Dacă nu se modifică legislația, aceasta va intra în vigoare de anul viitor și, potrivit acesteia, România nu va mai avea voie să folosească decât 300 de grame de pesticide la hectar, ceea ce este foarte puțin și incorect și ar reduce producția agricolă a țării noastre cu 40%. Aici se introduce o practică comercială neloială și un dublu standard în relațiile cu statele care au consumuri mari. Olanda folosește 9 kg la hectar acum, iar noi 640 de grame, iar reducerea din regulament trebuie să fie de 35% din cantitatea totală și cu 50% a substanțelor care se consideră periculoase, adică a neonicotinoidelor”, ne-a declarat Florentin Bercu, directorul executiv al Uniunii Naționale a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV). Acest lucru înseamnă că fermierii vor cultiva mai puțină floarea soarelui și vor avea probleme mai mari la porumb și la rapiță, dar și la grâu, pentru că dăunătorii au ajuns și la această cultură.

Nu pun nimic în locul substanțelor interzise

Atât fermierii români, cât și cei europeni au solicitat la Bruxelles ca în pachetul de utilizare sustenabilă a pesticidelor să se includă și revizuirea legislației privind tehnicile de ameliorare modernă. ”Noi avem nevoie de soiuri hibrid cu toleranțe la dăunători și un consum mai mic de apă. Tehnicile de ameliorare moderne au fost introduse, în mod abuziv, în aceeași categorie cu organismele modificate genetic, dar nu este vorba despre organisme modificate genetic, ci de o tehnologie prin care se iau celulele de la aceeași plantă. Nouă, ca fermieri, ne-ar plăcea să ne ducem doar la semănat și la recoltat, dar condițiile climatice ne impun să facem anumite tratamente. În plus, noi avem anumiți dăunători, cum ar fi rățișoara porumbului și viermii sârmă, care rămân în sol, și atacă porumbul și floarea soarelui. Tocmai de aceea avem nevoie de tratamente cu neonicotinoide. Noi am spus la Bruxelles că trebuie găsite alternative înainte de a le interzice. Dacă nu se utilizează în exces, neonicotinoidele nu sunt o problemă, nici măcar pentru albine.”, ne-a precizat directorul executiv al UNCSV, Florentin Bercu.

Jos mâinile de pe zootehnie!

Fermierii din UE au făcut front comun și au solicitat promovarea agriculturii ca o soluție pentru asigurarea hranei, securității alimentare a globului și un contributor important la biodiversitate și mediu, nu un dușman, așa cum lasă de înțeles poluarea industrială că este zootehnia. ”În plus, cerealele din Ucraina au prețuri mult mai mici și au fost importate în cantități mari, iar acest lucru nu este posibil să nu creeze dezechilibre ale prețurilor și ale capacităților logistice, dar nu putem fi de acord cu importul de floarea soarelui, porumb tratate cu substanțe interzise în UE sau cu rapiță modificată genetică care ajunge pe teritoriul european, din moment ce producătorilor noștri li se aplică reguli mult mai stricte”, se arată într-un comunicat al UNCSV.

 

Surs: Claludia Marcu/ Ziarul National 

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile