Actualitate, Externe, Politic

Rusia și Ucraina convin asupra formatului coridoarelor umanitare pentru civili, spune negociatorul

Delegațiile celor două țări au încheiat recent o a doua rundă de negocieri. Părțile nu au reușit să ajungă la un acord privind încetarea focului sau încheierea operațiunii speciale ruse, dar au făcut progrese în chestiunile umanitare.

Rusia și Ucraina au negociat un format pentru coridoarele umanitare pentru ieșirea civililor ucraineni din orașe, a declarat șeful delegației ruse, Vladimir Medinsky. Ei au discutat, de asemenea, perspectivele unei încetări temporare a focului pentru regiunile din jurul coridoarelor umanitare, a adăugat el.

„Am reușit să găsim înțelegere reciprocă pentru unele [probleme ridicate în timpul discuțiilor], dar principala problemă care a fost rezolvată astăzi este salvarea oamenilor, a civililor, care s-au găsit în zona ciocnirilor militare”, a spus Medinsky.
Un alt membru al delegației ruse la negocieri, Leonid Slutsky, a spus că s-a ajuns la o înțelegere în această privință, dar armatele celor două părți nu au stabilit încă detaliile. El a adăugat că armata va negocia în curând stabilirea coridoarelor umanitare.
Biroul secretarului general al ONU Antonio Guterres a declarat că ONU va discuta și despre mecanismele de coordonare a ajutorului umanitar către Ucraina.
Reprezentantul Ucrainei în negocierile cu Rusia, Mihail Podolyak, a confirmat că părțile au ajuns la o înțelegere în problema stabilirii coridoarelor umanitare. El a spus că acestea vor fi folosite pentru evacuarea civililor și pentru a trimite medicamente și alimente în zonele cele mai afectate de lupte.

Noua rundă de negocieri în continuare

Reprezentanții ruși și ucraineni s-au întâlnit pentru a doua rundă de negocieri pe 3 martie. Părțile au discutat chestiuni militare, internaționale și umanitare, precum și modalități de soluționare politică a conflictului, a spus Medinsky. Părțile la discuții nu au reușit să ajungă la niciun acord în afară de chestiunile de stabilire a coridoarelor umanitare.
Cu toate acestea, au convenit să se întâlnească pentru a treia rundă de negocieri în viitorul apropiat.
Rusia a lansat o operațiune militară specială în Ucraina pe 24 februarie, invocând nevoia de a demilitariza Ucraina și de a elimina armele periculoase de pe teritoriul său care amenință Rusia și de a „de-nazifiere” țara. Președintele Vladimir Putin a spus că Rusia nu are altă opțiune decât să înceapă operațiunea după ce Kievul nu a reușit să rezolve conflictul din Donbass pe cale pașnică, conform acordurilor de la Minsk. Putin a mai citat că Kievul amenință Rusia cu revenirea la statutul său de stat nuclear.
guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile