Actualitate, Politic, Social

Sondaj : Cei mai mulți români consideră că nu este momentul potrivit pentru o Unire cu Republica Moldova, că Rusia va câștiga războiul și nu s-ar înrola în Armată în caz de conflict

Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde a realizat un sondaj legat de conflictul militar desfășurat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, din care reiese faptul că românii văd această invazie rusească ca fiind nejustificată, conform Agerpres.

Întrebați dacă operațiunea militară a Rusiei în Ucrainei este una justificată și îndreptățită, 68% au răspuns „Nu”, în timp ce 8% dintre intervievați au răspuns afirmativ, 22% au declarat că nu pot să aprecieze acest lucru și 22% au refuzat să răspundă.

Legat de deznodământul conflictului, 34% dintre respondenți au estimat că războiul va fi câștigat de Rusia, 18% au indicat Ucraina, iar 48% nu au putut aprecia.

Totodată, 71% au fost de părere că Rusia a comis crime împotriva populației civile în Ucraina, 4% au opinat că Rusia nu a comis astfel de crime, iar 25% nu au putut aprecia ori au refuzat să ofere un răspuns.

Doar 8% dintre subiecții sondajului consideră că Rusia va ataca România, în timp ce 61% au avut o părere contrară. Întrebați care este opinia lor despre Rusia: 1% au răspuns că au o părere foarte bună, 6% au spus că au o părere bună, în timp ce 53% au declarat că au o opinie proastă iar 28% foarte proastă.

Legat de Unirea cu Basarabia, 42% consideră că nu este momentul potrivit ca România să se unească cu Republica Moldova, iar 33% dintre cei intervievați consideră că România nu ar trebui să se unească cu Republica Moldova. Doar 11% s-au pronunțat în favoarea unei uniri în acest moment, în timp ce 14% au refuzat să răspundă la întrebare.

Întrebați dacă românii aflați în țară s-ar înrola în armată, în eventualitatea declanșării unui război pe teritoriul României, 39% au oferit un răspuns negativ, 30% – afirmativ, în timp ce 31% nu au putut aprecia sau au refuzat să răspundă. În ce îi privește pe românii din diaspora, 52% dintre respondenți au opinat că nu s-ar înrola în cazul unui conflict pe teritoriul României și doar 18% au avut o părere contrară. Legat de obligativitatea serviciului militar, 47% s-au opus reintroducerii acestuia, în timp ce 30% ar fi de acord cu o astfel de măsură.

În ce privește oportunitatea cenzurării de către Guvern a unor informații apărute în presă, pe durata războiului din Ucraina, 50% nu au fost de acord cu acest lucru, în timp ce 27% s-au declarat de acord cu o astfel de măsură. De altfel, 38% dintre intervievați au fost de părere că presa din România a prezentat obiectiv știrile de război, în timp ce 33% au considerat că mass-media nu au prezentat obiectiv aceste informații.

În cazul declanșării unui război pe teritoriul României, 46% dintre respondenți au precizat că nu ar părăsi țara, iar 26% au precizat că ar pleca din țară.

Sondajul a întrebat publicul și despre opiniile sale legate de șefii unor state, mult discutate În ce îl privește pe președintele SUA, Joe Biden, 37% dintre intervievați au precizat că au o părere bună, 30% au spus că au o părere proastă, iar 33% au declarat că nu și-au format o părere. Legat de Federația Rusă, 69% au o părere proastă despre președintele Vladimir Putin, iar 3% au o părere bună. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se bucură de o popularitate la nivel internațional, ce se resimte și în cazul românilor: 41% dintre români și-au format o părere bună, iar 25% au o părere proastă.

În legătură cu malul stâng al Prutului, 49% dintre intervievați au o părere bună despre președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, iar 14% și-au format o opinie proastă despre aceasta. În ce îl privește pe președintele Franței, Emmanuel Macron, 34% dintre subiecții sondajului au o părere bună, în timp ce 27% au o părere proastă. 36% și-au format o opinie bună în legătură cu premierul britanic, Boris Johnson, iar 25% o părere nefavorabilă. Totodată, 18% au o părere bună despre premierul ungar, Viktor Orban, iar 41% o părere proastă.

Studiul „Despre război și patriotism” a fost realizat de Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde în perioada 20 ianuarie – 22 martie, pe un eșantion de 701 subiecți, prin metoda CATI (interviuri telefonice). Sondajul realizat pe populația adultă neinstituționalizată a României are o marjă de eroare de 3,9% pentru nivel de încredere de 95%.

 

Sursa: R3Media.ro

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile