Actualitate, Externe, Politic

Ucraina și-a epuizat tot armamentul: Zelenski, total dependent de Occident

Ucraina și-a epuizat tot armamentul de fabricație rusească și sovietică și depinde acum exclusiv de armele furnizate de aliații săi străini, inclusiv de artileria occidentală, potrivit mai multor surse militare americane.

De îndată ce Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie, occidentalii s-au mobilizat pentru a sprijini cererea de arme și muniții a Kievului, evitând cu orice preț orice acțiune care ar putea fi considerată provocatoare de către Rusia – de teamă că conflictul s-ar putea extinde dincolo de granițele Ucrainei.

SUA tot de la săraci au luat

De asemenea, se temeau, fără să o spună, că armele lor avansate ar putea ajunge în mâinile armatei ruse. Așa că au apelat la fostele țări din fostul bloc sovietic, care încă mai aveau arme și muniție la standarde sovietice, pentru a aproviziona forțele lui Volodimir Zelenski.

Dar chiar și aceste stocuri s-au epuizat, iar arsenalul european de fabricație rusească „a dispărut de pe fața pământului”, a declarat un oficial militar. Prin urmare, SUA și alți aliați NATO au decis să ignore riscurile de propagare a conflictului sau de scurgere tehnologică. Washingtonul a început să predea Ucrainei echipamente grele, cum ar fi obuziere, la început, apoi echipamente avansate, cum ar fi lansatoarele de rachete HIMARS, artilerie de înaltă precizie cu o rază de acțiune mai mare decât cea a armatei ruse.

Aliații lucrează pentru a-și coordona și sincroniza asistența militară acordată Kievului, astfel încât forțele ucrainene să primească un „flux continuu de muniție”, precum și piese de schimb și armament ușor, a declarat un alt oficial militar american, scrie Le Journal de Montreal.

Acesta este obiectivul declarat al Grupului de contact pentru Ucraina înființat de secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a cărui primă reuniune a avut loc în aprilie la Ramstein, în Germania, și la care au participat aproximativ 40 de țări.

După o a doua reuniune virtuală în luna mai, aliații Ucrainei urmează să se întâlnească pe 15 iunie la Bruxelles.

Sistemele HIMARS, test pentru Kiev

Iar dacă armamentul occidental pare să se strecoare în Ucraina, este pentru că aliații vor să se asigure că Kievul este capabil să îl absoarbă în siguranță și să limiteze riscurile de bombardare a stocurilor sale de muniție. Prin urmare, SUA trimit asistență militară în tranșe, dintre care ultima, în valoare de 700 de milioane de dolari, a fost anunțată la 1 iunie și include patru sisteme de artilerie HIMARS, dar și 1.000 de rachete antitanc Javelin suplimentare și patru elicoptere Mi-17, 15.000 de obuziere, 15 vehicule blindate ușoare și alte muniții de diferite calibre.

Întrebat despre numărul redus de HIMARS , șeful Statului Major american, generalul Mark Milley, a declarat miercuri că Washingtonul a vrut să se asigure că soldații ucraineni le stăpânesc înainte de a trimite mai multe. Pentru Washington, acest prim transport este în primul rând un balon de încercare pentru a se asigura că tehnologia HIMARS nu cade în mâinile rușilor și că ucrainenii stăpânesc o bună utilizare a acestui echipament scump și sensibil. Dar acest lucru nu împiedică Pentagonul să pregătească următoarea tranșă de ajutor militar.

Alte sisteme HIMARS și muniția lor sunt deja prepoziționate în Germania și vor fi trimise în Ucraina dacă experiența cu primele patru unități se va dovedi pozitivă, potrivit unei alte surse militare americane. Cu toate acestea, Washingtonul a exclus să ofere Kievului drone de luptă cu rază lungă de acțiune, cum ar fi Grey Eagle, care are o rază de acțiune de până la 300 km, suficient pentru a lovi un oraș important din Rusia, a precizat sursa.

 

 

Sursa: Ziarul National 

guest
0 Comentarii
Feedback instant
Vezi toate comentariile